Bosna i Hercegovina

Transparency International: BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

Bosna i Hercegovina najgora je u regionu, po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) koji je objavio Transparency International (TI), a postala je i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kad se radi o stanju korupcije u zemlji. Samo Rusija ima lošiji rezultat od BiH, koja ove godine ima ocjenu 35 na skali od 0 (najgori) do 100 (najbolji rezultat). Iako je BiH dobila za jednu ocjenu više, nego prošle godine, nazaduje u odnosu na sve prethodne godine te taj rezultat i dalje drži BiH na dnu regiona i na 108. mjestu u svijetu od 180 zemalja.

Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine je na sektoru pravosuđa, kao ključni razlog takvog stanja za Bosnu i Hercegovinu u izvještaju TI navodi se disfunkcionalna vladavina prava, sveprisutna korupcija u uslovima opšteg demokratskog nazadovanja i udara na slobodu medija i civilno društvo koji nadziru rad vlasti i imaju važnu ulogu u otkrivanju i suzbijanju korupcije.

– Za to posljednje „najzaslužnije“ su vlasti u Republici Srpskoj koje su pojačale napore da ućutkaju kritičare kroz kriminalizaciju klevete i niz zakona kojima se nastoji suzbiti sloboda medija i djelovanje organizacija civilnog društva. Osim toga se dodaje da će zakon o imunitetu RS, ako se usvoji, biti dodatni udarac na već oslabljenu vladavinu prava jer će onemogućiti procesuiranje visokih zvaničnika za korupciju koji se gotovo nikako ne procesuiraju zbog katastrofalnog stanja pravosuđa u cijeloj BiH – navode iz TIBiH. 

U regionalnom izvještaju se navodi da su pravosudni sistemi Bosne i Hercegovine i Srbije uglavnom nesposobni goniti i sankcionisati javne zvaničnike koji zloupotrebljavaju svoj položaj, a to potvrđuju i podaci koje TIBiH objavljuje svake godine ‘gdje imamo porazne rezultate kad je u pitanju broj podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju’.

– U prošloj godini imali smo i niz oslobađajućih presuda visokim zvaničnicima za krupne korupcijske afere poput Bobar banke i Energolinije, gdje za višemilionsku štetu po javni interes na kraju niko nije odgovarao. Takođe, niz afera u bosanskohercegovačkom pravosuđu i istrage protiv nosilaca najvažnijih pravosudnih funkcija dodatno su potkopali povjerenje javnosti, što su potvrdila i istraživanja koje je proveo TIBIH, gdje više od 40 posto građana korupciju najviše vidi u pravosuđu, a koje ima ključnu ulogu u borbi protiv korupcije. Reforma pravosuđa na kojoj se dugo insistira potpuno je blokirana od ključnih političkih partija, a nedavne izmjene Zakona o VSTV-u nisu još osigurale integritet sudija i tužilaca, jer je ta institucija priznala postojanje problema prilikom primjene novih ovlašćenja koja se tiču provjere imovinskih kartona – ističe se u izvještaju. 

– Umjesto jačanja nezavisnosti i efikasnosti tužilaštava i sudova, na sceni imamo sistemske napore urušavanja ključnih institucija, procesuiranje na osnovu političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornost i račune polažu politici i organizovanom kriminalu, a ne građanima –  izjavila je na konferenciji za medije izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić.

Kako je istaknula sličan pristup bosanskohercegovačkih vlasti vidjeli smo i kod provođena ostalih antikorupcijskih reformi, gdje su brojni reformski zakoni obesmišljeni i usvojeni samo radi privida reformi, a i dalje se čeka usvajanje ključnih zakona neophodnih za efikasniju borbu protiv korupcije poput zakona o sukobu interesa, zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH, te novih zakona o javnim nabavkama i VSTV-u.

Također, izostale su i reforme javne uprave, javnih preduzeća i najvažnija izborna reforma, gdje ponovo imamo pokušaje vlasti da, kaže Korajlić, obesmisle tehničke izmjene Izbornog zakona i ostave prostor za krađu glasova, trgovinu biračkim odborima i zloupotrebu javnih resursa.

Kako je naglašeno iz TIBiH, zbog toga se BiH u ovogodišnjoj ocjeni CPI za regiju Istočne Evrope i Centralne Azije pominje među zemljama koje već godinama bilježe nazadak, zajedno sa Turskom, Tadžikistanom, Srbijom i Rusijom, koji bilježe najgori rezultat dosad.

-S druge strane, neke zemlje iz te regije u posljednjih deset godina napravile su značajan napredak u borbi protiv korupcije. Među njima su Moldavija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Kosovo – naglašeno je iz Transparency International BiH.

Fena

Related posts

Učenici na Trgu slobode u Tuzli obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

Dijaspora BiH Administrator

Subvencije avioprevoza sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Banja Luka: Svečana akademija za Dan državnosti Bosne i Hercegovine u zgradi velesajma

Dijaspora BiH Administrator

Podrška Grada Tuzle stradalom stanovništvu u zemljotresu Turske i Sirije

Dijaspora BiH Administrator

Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment