Regija

Armin Hodžić: Očekujemo da u Saboru imamo barem jednog bošnjačkog zastupnika

Kandidat bošnjačke nacionalne manjine na predstojećim parlamentarnim izborima Armin Hodžić izjavio je jučer da bošnjačka manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj, očekuje da od 151 saborskog zastupnika jedan bude Bošnjak.

– Bošnjačka nacionalna manjina, druga je po brojnosti u Hrvatskoj, mi smo most koji spaja dvije države. Želimo da se i naš glas čuje širom Hrvatske i BiH.

Zato očekujemo da od 151 saborskog zastupnika makar jedan bude Bošnjak – rekao je Hodžić na predstavljanju izbornog programa za predstojeće parlamentarne izbore na kojima će biti nosilac izborne liste bošnjačke nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici, prenosi Hina.

Hodžić, inače predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, trebao bi, uz bošnjačku, u novom sazivu Hrvatskog sabora u sljedeće četiri godine predstavljati interese i albanske, slovenačke, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

– Bošnjačka zajednica u Hrvatskoj ima značajnu ulogu, ne samo zbog naše brojnosti, već i radi povezivanja naše dvije domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine i zajedničke težnje da budemo svi skupa dio velike porodice EU.

Otvaranje pristupnih pregovora BiH za ulazak u EU pred nas Bošnjake u Hrvatskoj u predstojećim izborima nameće obavezu da izađemo u što većem broju i izborimo se da u Saboru imamo svog autentičnog predstavnika.

Tako će se najbolje i najdalje čuti naš glas, ne samo u Hrvatskoj već i u zemlji našeg porijekla, ali i glasovi drugih manjina čije ću interese predstavljati – poručio je Hodžić.

Naglašava da je važno u budućnosti omogućiti izborno pravo svim pripadnicima manjine, bez obzira izjašnjavaju li se kao Bošnjaci ili Muslimani jer su pripadnici istoga naroda.

– Ne smijemo biti zakinuti za naša manjinska prava i mogućnost da se kroz tijela državne vlasti i lokalne samouprave izborimo za bolji životni standard naših ljudi koji u nekim krajevima još uvijek čekaju struju, vodu ili cestu.

Želimo bolje finansiranje naših kulturnih potreba, podsticanje obrazovanja pripadnika naše manjine, jer se za slobodnu Hrvatsku borilo u ratu više od 25 hiljada pripadnika naše nacionalne manjine.

Za 1.187 Bošnjaka koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu želimo osigurati trajno sjećanje i uspomenu na njih za generacije koje dolaze – dodaje Hodžić.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj prvi su predali Državnom izbornom povjerenstvu kandidatsku listu za predstojeće parlamentarne izbore 17. aprila, a tokom kampanje obići će sva mjesta širom Hrvatske gdje žive pripadnici bošnjačke manjine.

Patria

Related posts

Adnan Čirgić, neumorni borac za crnogorski jezik i identitet

Dijaspora BiH Administrator

Sjećanje na heroinu: Đulka Mulić Agić sa puškom otišla u borbu protiv fašizma

Dijaspora BiH Administrator

Rokov potok Petrovaradin: “Bulevar Ratka Mladića” na divljoj deponiji smeća u Vojvodini

 POHLEPA I PUČISTI

Dijaspora BiH Administrator

REGIONALNI VODOVOD CRNOGORSKO PRIMORJE: PROJEKAT KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU

Dijaspora BiH Administrator

Akademik DANU Nikola Belada: Crna Gora je bolesna

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment