Reprenzentacija

Faruk Hadžibegić: Biti selektor je odgovornost, zadovoljstvo, motivacija

Fudbalska reprezentacija BiH danas je i zvanično dobila novog selektora Faruka Hadžibegića, a povodom obratio se na današnjoj press konferenciji zajedno sa predsjednikom Saveza Vicom Zeljkovićem.

“Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju, imali smo sjednicu IO. Na njoj smo imenovali Faruka Hadžibegića za novog selektora. Želim mu čestitati i zaželjeti mnogo sreće. Cilj je jasan, želimo izboriti historijski plasman i plasirati se na Euro. Imamo vjeru u selektora, želimo pronaći dobar model i dobru motivaciju. I vjerujem da ćemo se historijski plasirati na Euro. IO je jednoglasno podržao izbog Faruka Hadžibegića. To govori o našem jedinstvu i to govori o tome da gledamo u istom smjeru”, rekao je Zeljković.

Zahvalio se Ivaylu Petevu na saradnji i korektnim rezultatima. 

“Zašto sada promjena? Postavlja se pitanje, ali moramo reći da je s njim istekao ugovor. Nismo ga smijenili, konstatovali smo da je ugovor istekao, analizirali sve i došli smo do toga da nam treba nova energija. Želimo u kvalifikacijama koje će biti guste da uđemo sa novim selektorom i želimo iskoristiti sve da napravimo i plasiramo se na Euro.”

Medijima se obratio i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

“Zahvalio bih se Petevu s kojim smo imali dobru, profesionalnu saradnju. Znamo koga smo izvukli u grupi u kvalifikacijama za Euro. Imamo dobru šansu i vjerujem da možemo izboriti historijski plasman na Euro. Ovim putem bih novom selektoru poželio sreću, i sve najbolje”, rekao je kratko Misimović.

Faruk Hadžibegić, Vico Zeljković i Zvjezdan Misimović

Potom se prisutnima obratio i novi selektor Faruk Hadžibegić.

“Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz saveza, bio sam kratko selektor. Nekad smatram da je ovo drugi put, nekad da je početak, ali uvijek sam se smatrao dijelom saveza. Bilo je tu i teških vremena, ali ljudski je tako, tako je u familiji. Imao sam priliku da me opet imenuju za selektora i sada osjećam zadovoljstvo, sreću i ponos. Želim biti dio ovog projekta, ne samo sportske politike saveza, nego želimo ostvariti cilj koji bi nas odveo na Euro. Vi dobro znate fudbal, jer ga volite kao i ja. Neki detalji su različiti u vašoj i mojoj profesiji. Najveća opasnost je ovdje, koju god selekciju napravimo, momci dolaze u nedjelju, a meč se igra u srijedu. Ako bude sreće da svi budu zdravi to će biti velika stvar. Najteži zadatak u ovom momentu jeste da svi igrači igraju u različitim sistemima. Sada trebamo napraviti selekciju i tu će biti puno polemike, od igrača koji žele igrati isti fudbal. Tako smo razgovarali i sinoć sa predsjednikom, ljudima koji su bili prisutni. Imamo najbolje ekipe na svijetu, Atletico Madrid koji je osvojio LP imate i Barcelonu. Ne mogu svi igrati u Atleticu, jer igraju u potpuno drugačijem sistemu od Barcelone. Moramo odabrati najbolje, da svi dođu do vizije i tražimo rezultat.”, rekao je Hadžibegić, a potom dodao:

“Sa ponosom sam prihvatio ovaj poziv, uvijek sam zainteresovan. Ipak, nisam vjerovao da će se to desiti. Mislio sam da mi je sudbina trasirala taj put, da ću završiti karijeru u inostranstvu. Poziv je odgovornost, zadovoljstvo i jedna velika motivacija. Volio bih da sa vama podijelimo sportski projekat jer vi imate odgovornost da napravimo ambijent zahtjevnosti. Cilj je rezultat i on treba biti projekat svih. Vi ste ti koji možete poslati poruku pa da se ne divimo komšijama iz Hrvatske kako imaju naboj kada igraju za reprezentaciju. I oni su momci od krvi i mesa. Želimo radnu atmosferu i odat ću vam primjer koji želim da ispravimo kod nas. Znate da svi naši igrači igraju u evropskim klubovima, imaju disciplinu koja je velika. To je organizacija zahtjevnosti rezultata, a oni zavise od uspjeha. Svi ovdje dolaze o trošku reprezentacije, a odlaze o svom trošku kako bi se što prije vratili u reprezentaciju. Želimo otići i u kafanu, na baklavu i u familiju, ali da je isti cilj – želimo rezultat! Tu smo zbog reprezentacije, tu smo kako bi napravili rezultat i kako bi publika bila zadovoljna. Nadam se da ćete me dobro shvatiti.”

FS/NS BIH / DIJASPORABIH

Related posts

Za Bosnu i Hercegovinu se ne navija zbog imena igrača i rezultata nego zbog patriotizma

Dijaspora BiH Administrator

Rukomet: Na ovom TV kanalu uživo utakmica BiH – Švedska?!

Dijaspora BiH Administrator

Selektor Petev objavio spisak bh. fudbalera za prijateljsku utakmicu sa SAD-om

Dijaspora BiH Administrator

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: Košarkaši Bosne i Hercegovine savladali Češku

Dijaspora BiH Administrator

UEFA potvrdila: Kadetska selekcija Bosne i Hercegovine u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Dijaspora BiH Administrator

Protiv Amerike za mjesec dana: Petevu na raspolaganju igrači iz BiH i dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment