Film/TV

  Film „Indigo Kristal „Luke Mihailovića pobjednik je 12.Tuzla Film Festivala

Zasjedanjem članova Žirija i donošenja odluke za najbolji fim u kategorijama dugometražni, kratki, dokumentarni, animirani future generation dort films, završen je 12.Tuzla Film Festival i 25.Međunarodni festival dokumemtarnog filma.
Žiri za dugometražni i kratki film koji je radio u sastavu:Dejan Dabić, Mirza Ćatibušić, Maja Lasić i Mirvad Kunić donio je odluku da Vilu Tuzla Film Festivala za najbolji film dodjeli„Indigu Kristal“ reditelja Luke Mihailovića. Dugometražni film „Indigo Kristal“nije samo socijalna drama pripadnicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima, nego priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa. Odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija uz zanimljivi muzički štimung samo potcrtavaju beskonačnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptllnije.
Debitantski film Luke Mihailovića ujedno i njegov diplomski film nametnuo se kvalitetom u svojoj kategoriji TFF-a ukazujući svima u našem regionu da na mladog redatelja, uveliko treba računati u budućnosti, istakao je Žiri.
Najbolji kratki film je „Sjeverni polo“ režije Marija Apčevske prema ocjeni Žirija.U ovom kratkometražnom igranom filmu, iskušenje, odrastanje , dočarani su upečatljivim filmskim jezikom i sugestivnom atmosferom je većinskom koprodukcijom Sjeverne Makednije ukopljeni su autorski doprinosi umjetnika iz različitih zemalja. Veliki broj festivala na kojima je učestvovao i brojne nagrade koje je dobio ukazuju na to da su univerzalnost poruke i filmskog rukopisa prepoznali širom svijeta, istakao je Žiri.
Za dokumentarni i animirani film Žiri je radio u sastavu: Dragan Marinković, Jasmina Čelebić i Zoran Pavljašević , a Vilu TFF za najbolji dokumentarni film dobio je Film „Marija + Toma „ autora Greta Raulac , Eluned Zoc Aiano i Aleksandra Tatić.Film prikazuje srbijanske umirovljenike Mariju i Tomu koji su se našli u 60-tima , ali oduševljeni su poput tinejdžera, toliko da su izmislili godišnjicu  od 15 mjeseci kako bi svoju ljubav proslavili s prijateljem.
Film je dio serije koja istražuje estetiku, arhitekturu i identitet gastarbajtera, radnika i migranata diljem Balkana.
U sklopu 25.Međunarodnog festivala dokumentarnog filma statua Rudar dodijeljena je filmu „Dosije Labudović-Nesvrstani“Mile Turajlić.
Dugometražni film „Dosije Labudović-Nesvrstani“je dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovnje kroz arhiv Stevana Labudovića , osobnog snimatelja jugoslovenskog predsjednika Tita.Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisan svijet u eri ličnosti , politike i osjećaje koji se označili treći svijet.
Najbolji animirani film je „Y“ Mate Kovač, Prazan papir prikazue borbu oizmeđu umjetničke kompozicije, dekompozicije dok se glas pripovedačke-protagonistice prisjeća svoje burne veze s bivšom djevojkom.
U kategoriji Future Generation  short filmski Žiri u sastavu:Marijan Vujović, Damir Mahmutović  i Igor Toholj donijeli su odluku da Vila 12.TFF pripada filmu „Neke bude tiho“ je kratki igrani film koji prati studenac fotografije Balkanom u pripremi samostalne izložbe fotografija. Filmovi koji nisu prikazani u Narodnom pozorištu Tuzla , njih oko 400 moći će se pogledati u naredom mjesecu besplatno na platformi www,tuzlafilmfestival.com.

Duška REBIĆ

Related posts

Rim:  Snimati zajedno, most između Italije i Balkana

Dijaspora BiH Administrator

OBN-u počeo emitirati talk show “U fokusu sa Zvonkom Komšićem”

Dijaspora BiH Administrator

SJAJ GLUMAČKE VIRTUOZNOSTI – ANA VUČKOVIĆ U KONTEKSTU SAVREMENE UMJETNOSTI

Dijaspora BiH Administrator

U Kopenhagenu u nedjelju svjetska premijera dokumentarca ‘Nebo iznad Zenice’

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodi filmski festival u Cannesu: Poseban šarm voditeljice Virginie Efira

Dijaspora BiH Administrator

ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE-TANJA FATIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment