Naši u tuđini

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj, gdje je sinoć održano predstavljanje knjige “Ljetopis o kralju Tvrtku”, autora Jasmina Imamovića.

Prigodan program povodom velikog praznika naše domovine upriličen je u punoj dvorani Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu, a događaju su prisustvovali bivši predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović te druge ugledne osobe iz kulturnog i javnog života Hrvatske i grada Zagreba.

Program je započeo intoniranjem državnih himni BiH i Hrvatske, nakon čega se video porukom obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Čestitajući svim državljanima BiH u inostranstvu Dan nezavisnosti i konstatirajući da BiH kroz historiju nikada niko nije uspio trajno pokoriti, Bećirović je apelirao da ne pristajemo na diskriminaciju, da na provokacije ne odgovaramo mržnjom i razgradnjom, već saradnjom i pozitivnom energijom, što je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela.

image
/Ambasada BiH u Hrvatskoj

Prisutnima se obratila i ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, koja je ukazala na značaj koji 1. mart ima u ukupnoj historiji BiH, podsjećajući na dan kada je BiH voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država.

– Danas svatko od nas, na svoj način i u skladu sa svojim sposobnostima, treba da doprinese razvoju i afirmaciji BiH. Mi to možemo i zato što imamo ogroman potencijal obrazovanih, pametnih i uspješnih ljudi, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, istakla je Kovačević-Bajtal.

U predstavljanju knjige dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, sudjelovali su prof. dr. Julijana Matanović, istaknuta hrvatska knjževnica porijeklom iz BiH i do odlaska u mirovinu profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i prof. dr. Sanjin Kodrić, redovni profesor bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednica kulture “Preporod”.

Matanović je istakla je da je roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” roman koji na najljepši način predstavlja Bosnu i njenu historiju, kako je to slučaj i sa drugim djelima Jasmina Imamovića. Posebno se osvrnula na historijski aspekt romana i njegove književne vrijednosti, naglasivši da je riječ o izrazito značajnom književnom ostvarenju koje zaslužuje široku recepciju i izvan BiH.

Istu ocjenu romana dao je i prof. dr. Sanjin Kodrić, apostrofirajući da je riječ o povijesnom romanu koji istovremeno ima i vrlo značajne reference spram bh. suvremenosti, naročito u smislu afirmiranja srednjovjekovne Bosne u suvremenom bh. kulturnom pamćenju, ali i u smislu razvoja društvene koherencije, kojoj ovoj roman ciljano nastoji doprinijeti preko figure kralja Tvrtka kao figure oko koje se može okupiti bh. društvo na način pune inkluzivnosti te uspostavljanja veza s drugima u bh. susjedstvu.

image
Ambasada BiH u Hrvatskoj

Kodrić je najavio i rad na prvoj bh. kraljevskoj operi “Tvrtko, kralj bosanski”, koja se temelji upravo na romanu Jasmina Imamovića, a koja bi kao djelo kompozitora Ammara Jažića trebala biti izvedena ove godine povodom Dana državnosti BiH pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, Vlade Federacije BiH i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ambasade BiH u Zagrebu.

U nastavku promocije o svom djelu govorio je i autor Jasmin Imamović, koji se ukratko osvrnuo i na prethodno napisane svoje romane “Ubijanje smrti”, “Besmrtni jeleni”, “Obožavatelj trena”, “Molim te, zapiši” i “Slana zemlja”, naglašavajući da je roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” samo logičan slijed jednog dubokog poriva koji nosi u sebi, a to je da kroz povijesne likove i događaje na literaran način progovori o današnjoj BiH i onom kako je on vidi i želi.

Moderator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i promocije bio je Zoran Perković, ministar-savjetnik za kulturu u Ambasadi BiH u Hrvatskoj.

Related posts

BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: Amela-Amy Kazazović, grafička dizajnerica svjetskog glasa, spisateljica i slikarka

Dijaspora BiH Administrator

Mustafa Mehuljić: Nazad u Bosnu i Hercegovinu neću sve dok…

Dijaspora BiH Administrator

IMBiH: Upoznajte Bosance koji su izgradili karijere u SAD-u, a sada pomažu razvoju domovine

Dijaspora BiH Administrator

Proslava kulturnih različitosti u Australiji: Đemila Talić Gabriel govorila kako se obilježavaju praznici u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Danijela Rakić, diverzantkinja Armije RBiH poručila iz Detroita: Uzela sam pušku jer nisam dala da me istjeraju iz Sarajeva i opet bih

Dijaspora BiH Administrator

Đemila Talić Gabriel: Australija može biti odličan primjer suživota nama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment