Bosna i Hercegovina

Bijeli golub ponovo (ne)leti 361: KAD DUNDJERI KOLO VODE

Piše: Sead Hambiralović

O, dundjeri „cijeloga svijeta“ okante se te rabote. I nikako oko „nulte“ kategorije, kao spomenički prostor na Banji. Medju ostalim obilježjima je mjesto gdje je pokopana tuzlanska mladost nastradale na Kapiji.

Iz daljine čini da je sve u redu, ali nije. Nakon nevremena četiri velika borova stabla pala su i oštetila nekoliko grobova, najviše jedan u sredini gdje je sasvim zbrisan natpis.

Jasminka Ostojić dolazi svaki dan sa mužem Draganom. Brat joj Almir Jahić- Bato i njegov najbolji drug Samir Čirak- Čiro, jedan do drugog.

  • Odahnula sam kada sam uzašla. Ni Batin ni Čirin spomenik nije oštaćen. Ali žao što jeste nekoliko ostalih- veli. Slično prije nekoliko godina, samo što su borovi srećom pali u stranu…
  • Čudno da se o tome nije mislilo i stabla „pomakla“ (posjekla) koja su preblizu- rekoh.

Jasminka odmahuje glavom i pokazuje oštećenja na proljetos postavljenom novom „tartanu“. Ubrzo ukazale rupe pa je sanirano. Sada nova oštećenja, a godinama svojom rukom slova često lijepi i dokle izdrže. A obezbjedjenje je posebna priča. Navodno instalirane kamere, a za nevjerovati noću nestaje cvijeće!

Svemu hohakava poznati fenomen slijeganja. Bilo je problema sa pločom na kome su ispisana imane svih stradalih, onda sa prilaznom stazom. Pedesetak metara niže je fontana. Zadnjih mjeseci sa zanimanjem pratio renoviranje i predosjećao grešku i nevjerovatno lošu procjenu. Nekako u to vrijeme objavio niz prijedloga vezano za Banju i Panoniku, ali je uslijedila šutnja (?!). Razlozi su poznati i zato nije išlo da se „petljam“. Pa ono moje da „ova“ Bosna ima svoje ove i one „eksperte“, a dijaspora bolje neka gleda svoja posla.

Pretpostaviti da je fontana na Banji dosta koštala. Na žalost, golim okom se vidi koliko je za pola godine nageta! Nešto slično sa fontanom u okviru spomenika na zvorničkoj Kazanbašči. Čisti fušeraj, pa se sada ganjaj i ispravljaj! A najgore kad na sve dodje ono: „haj šta fali!“ Pa fali, odgovorim.

A dundjeri baš znaju zacijeniti. Davne godine jedan će zatražiti 960 KM da „provuče“ kroz kanal vodovodnu cijev do spomenika i priključi. A pošto sam bio (i) „nadzor“ zatražio još jednu ponudu koja je glasila samo 150. Ili, nedavno, da se postavi betonska okolica oko majkinog i očevog mezara- jedan serbes tražio 800 (nikako na dnevnicu, za ne više od 4 sata posla) naspram 250 maraka koliko je dogovoreno sa drugim!

I pitanje dokle ćemo ono naše: kooo- miii..!


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Građani ispred Ambasade Hrvatske: Poštujte suverenitet BiH i njenu nezavisnost

Dijaspora BiH Administrator

Učenici na Trgu slobode u Tuzli obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Jajce: Republika Bugarska finasirala rekonstrukciju dječijeg igralište „Bare“

Dijaspora BiH Administrator

Grad Tuzla ocijenjen kao jedan od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave

Dijaspora BiH Administrator

Kampanja 16.Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja od 23.novembra do 25 decembra 2023.  

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 360: ZAGONETKA TREČEG „KRAKA“

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment