Bosna i Hercegovina

Bijeli golub ponovo (ne)leti 361: KAD DUNDJERI KOLO VODE

Piše: Sead Hambiralović

O, dundjeri „cijeloga svijeta“ okante se te rabote. I nikako oko „nulte“ kategorije, kao spomenički prostor na Banji. Medju ostalim obilježjima je mjesto gdje je pokopana tuzlanska mladost nastradale na Kapiji.

Iz daljine čini da je sve u redu, ali nije. Nakon nevremena četiri velika borova stabla pala su i oštetila nekoliko grobova, najviše jedan u sredini gdje je sasvim zbrisan natpis.

Jasminka Ostojić dolazi svaki dan sa mužem Draganom. Brat joj Almir Jahić- Bato i njegov najbolji drug Samir Čirak- Čiro, jedan do drugog.

  • Odahnula sam kada sam uzašla. Ni Batin ni Čirin spomenik nije oštaćen. Ali žao što jeste nekoliko ostalih- veli. Slično prije nekoliko godina, samo što su borovi srećom pali u stranu…
  • Čudno da se o tome nije mislilo i stabla „pomakla“ (posjekla) koja su preblizu- rekoh.

Jasminka odmahuje glavom i pokazuje oštećenja na proljetos postavljenom novom „tartanu“. Ubrzo ukazale rupe pa je sanirano. Sada nova oštećenja, a godinama svojom rukom slova često lijepi i dokle izdrže. A obezbjedjenje je posebna priča. Navodno instalirane kamere, a za nevjerovati noću nestaje cvijeće!

Svemu hohakava poznati fenomen slijeganja. Bilo je problema sa pločom na kome su ispisana imane svih stradalih, onda sa prilaznom stazom. Pedesetak metara niže je fontana. Zadnjih mjeseci sa zanimanjem pratio renoviranje i predosjećao grešku i nevjerovatno lošu procjenu. Nekako u to vrijeme objavio niz prijedloga vezano za Banju i Panoniku, ali je uslijedila šutnja (?!). Razlozi su poznati i zato nije išlo da se „petljam“. Pa ono moje da „ova“ Bosna ima svoje ove i one „eksperte“, a dijaspora bolje neka gleda svoja posla.

Pretpostaviti da je fontana na Banji dosta koštala. Na žalost, golim okom se vidi koliko je za pola godine nageta! Nešto slično sa fontanom u okviru spomenika na zvorničkoj Kazanbašči. Čisti fušeraj, pa se sada ganjaj i ispravljaj! A najgore kad na sve dodje ono: „haj šta fali!“ Pa fali, odgovorim.

A dundjeri baš znaju zacijeniti. Davne godine jedan će zatražiti 960 KM da „provuče“ kroz kanal vodovodnu cijev do spomenika i priključi. A pošto sam bio (i) „nadzor“ zatražio još jednu ponudu koja je glasila samo 150. Ili, nedavno, da se postavi betonska okolica oko majkinog i očevog mezara- jedan serbes tražio 800 (nikako na dnevnicu, za ne više od 4 sata posla) naspram 250 maraka koliko je dogovoreno sa drugim!

I pitanje dokle ćemo ono naše: kooo- miii..!


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Održan sastanak o izgradnji autoceste Orašje-Tuzla-Maoča

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

Komemorativno obilježavanje 25 .maja Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Dijaspora BiH Administrator

Najavljen bogat program 19.Dana mladih Tuzle koji počinju pod sloganom „Tu smo“

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA ANTIFAŠISTIČKO BOSANSKOHERCEGOVAČKO DRUŠTVO U 21. VIJEKU

Dijaspora BiH Administrator

Za odlazak iz BiH zainteresirano preko 50 posto mladih ljudi

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment