Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 363: SULJINE REZERVNE „NOGE“

Piše: Sead Hambiralović

Dragi su mi „alternativci“ ali samo ako su umjereni. Od Silve Grögl svašta se moglo naučiti- ostalo u pamćenju da ispod kreveta treba da je prozračno. Ali kako ispod moga, „nogice“ samo dva centimetra. Haj udesiće dobri moj „zagrebački unuk“, Šabe Avdić, koji je direktorovao u pilani na pola puta do Zadra i otoka Vir gdje je imao apartman. Nikakva mudrost izrezati „kladiće“, recimo 7x7x7.

I znalo se, s početka septembra išao na „njegovo“ more: kad stignem u jastrebarsku haciendu prvo je trebalo pogledati baštu gdje je „ofrlje“ uspio uzgajati najsitnije- najslađe paradajziće na svijetu!, onda u auto i „svratimo“ u firmu. Prvih godina s njim obilazio pogone, ponekad ponešto snimao ako ustreba, kasnije ostajao u kacnelariji sa laptopom i prekraćivao vrijeme dok ne nastavimo put. I zaboravljao zamoliti da mi se izrežu četiri kladića.

Ne dade se, ode i moj dobri Šabe…

Haj prošle zime „aktueliziraću“ decenijski problem i kupiću fabričke. Bofl, pa vratim- neka mi Suljo Kalabaluković uradi. Majstor nad majstorima, a posebno „legao“ kako se jedini „usudio“ na zvorničkoj Kazanbašči ( Drvo sjećanja sa spomenikom, op.a.) obratio visokopozicioniranom političaru zašto je na mezarje dovezen autom. Otšutio, a nj vozač „šoferski odbranio“ zašto nije riješen parking i natakario auto među mrtve..!

Kad i Suljo i Nesiba fasovali koronu! Pusti taj poslić samo da ostanu živi! Srećom izvukoše se i sada klajkaju starački.

A ispod moga kreveta, pošto sam bacio stare nogice, već mjesecima „nikakve propuhe“. Vele nije zdravo, pa neki dan, kada sam preko Bukovika i Vidakove njive krenuo u Kazanbašču, „s nogu“ svratim i u povratku da to uradimo. Dočekala kesa sa izrezanim nogicama i pride dvije „rezervne“. Tako delaju pravi majstori a ne kao dunđeri koje sam nedavno spominjao.

Učas postavio, nikakvi šarafi, čista „statika“ i sada je krevet tip-top. A jedini „problem“ ostadoše dvije rezervne, zgodne da se ukomponuju u sve to moje, neki novi eksponat i kud navede.

Obradovali se knjizi. Nesiba operisala kataraktu, još mutno pred očima pa neka joj Suljo naglas čita. Dobro ne čuje, „taman“ kombinacija – sigurno bi Šabe rekao u svom stilu. A i duga je zima, a ni 524 strane nije malo.

Pa, dobri moji, sretno vam u Novoj godini i- čuvajte se!

P.S.

Ovo je ovogodišnja „odjavna“, a prvih dana januara „najavna“- možda još interesantnija.

Naredna je godina raznih raspleta, a naš kolumnista Sead Hambiralović ima i svoj privatni. „Zakolutao“ je dosta toga na turističke i mirovne „teme“- priprema knjigu Priče sa Panonike, a zaozbiljno ako mogne da poveže što se da povezati- kontra politike i centara moći koji tjeraju svoje. Najavljeno, pisano o tri „ukazanja“ u Zvorniku i sredinom januara obznaniti. Ako dobro krene, u sve uklapa i najavljena muzejska postavka Bijeli golub sa prenesenim eksponatima iz Skandinavije. U međuvremnu nešto zgodno smisliti da uklope i dvije Suljine rezervne nogice…
 

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 354: KAD MO ŽE PRINCEZA…

Dijaspora BiH Administrator

ZLATA RAMIĆ: IZBALANSIRAJTE ENERGIJU U PROSTORU I SEBI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment