Zdravlje

Porodični dan „Zdravo svima“ održan u Brčkom

Porodični dan „Zdravo svima“ je nakon Sarajeva i Tuzle danas održan i u Brčkom. Na Trgu mladih je prisustvovao veliki broj roditelja sa djecom. Posjetioci su imali priliku prisustvovati zabavno-edukativnom programu koji ima za cilj upoznati javnost o značaju imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije ali i vratiti povjerenje dijela roditelja u vakcinaciju. Partneri u organizaciji događaja su Vlada Brčko distrikta BiH: Pododjeljenje za javno zdravstvo, Fondacija INFOHOUSE i UNICEF, uz podršku USAID-a.

Preko stotinu mališana je uživalo u muzičko-zabavnom programu koji je vodio Mirsad Abdagić, poznatiji kao Kike. Djeca su na zabavan način imali priliku da se upoznaju sa informacijama o zdravlju i ishrani, dok su roditelji imali priliku posavjetovati se sa zdravstvenim radnicima i stručnim osobljem o vakcinaciji, zdravoj ishrani i ranom rastu i razvoju djeteta.

Kroz programe roditeljstva i integrisanog ranog rasta i razvoja UNICEF nastoji pružiti podršku roditeljima, kako bi omogućili najbolji početak svom djetetu, od rođenja do adolescencije.

„U zadnjih 60 godina vakcine su spasile više dječijih života nego bilo koja druga medicinska intervencija. Imunizirana djeca imaju bolju priliku za zdravijim životom i veću vjerovatnoću da će ostvariti svoj puni potencijal. Roditelji su zbunjeni raznim netačnim informacijama koje im se plasiraju i traže odgovore na svoj pitanja na sve moguće načine kako bi se olakšala njihova odluka. Zato pozivamo roditelje da se za savjete o vakcinaciji obrate porodičnim ljekarima i pedijatrima“, – rekao je Dušan Kojić, iz Programa za zdravstvo i za rani rast i razvoj, UNICEF BiH.

Ovom događaju su prisustvovali i zdravstveni stručnjaci koji su roditeljima bili na raspolaganju za sva njihova pitanja i savjete, uz tačne i pouzdane informacije o imunizaciji.

„Cilj manifestacije je podizanje svijesti o značaju vakcinacije i zdrave ishrane kroz zabavni program. Naš zajednički cilj je da imamo zdravu i srećnu djecu, čemu sigurno doprinose zdrava ishrana i redovna vakcinacija. Nadam se da će ovakvih događaja biti više.Trudićemo se da ovo postane praksa u Brčko distriktu BiH. Hvala organizatorima, roditeljima, mališanima i naravno medijima koji svojim prisustvom daju značaj ovom događaju važnom za opštu imunizaciju i kolektivni imunitet.“ – izjavila je Dr Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koju implementira Fondacija INFOHOUSE kroz gradove Bosne i Hercegovine.

„U partnerstvu sa UNICEF-om i uz podršku USAID-a i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, danas smo organizovali najbolju zabavu u gradu za djecu i njihove roditelje i staratelje. Uz fenomenalnog Kiketa i mnoštvo igara, kvizova i nagrada, promovisali smo ono što smatramo da je danas jako važno, a to su zdravi načini života. Kako se dobro hraniti, šta djeca trebaju više jesti, a šta malo manje. Danas su roditeljima na usluzi bili doktori i doktorice kako bi im otklonili bilo kakvu sumnju o tome šta su procesi redovne imunizacije. Danas smo promovisali zdrav način života i brigu jedni o drugima.“ – izjavio je Zlatko Lagumdžija, Projekt koordinator, Fondacija INFOHOUSE. 

Opšta imunizacija i kolektivni imunitet je presudan u borbi protiv uzročnika zaraznih bolesti koje predstavljaju prijetnju širom svijeta. Kolektivnim imunitetom štitimo onu najranjiviju populaciju, ugroženu kategoriju stanovništva. UNICEF u BiH će ovim putem nastaviti da radi na jačanju zdravstvenog sistema za pružanje usluga roditeljima i djeci, a predstavnici Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH su još jednom pozvali roditelje da vjeruju zdravstvenom sistemu.

Related posts

Hrkanje moze biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Dijaspora BiH Administrator

Udruženje pomoć bolesnim – ŽIVOT: Apel za Amara Halilovića , dijete koje je imalo operaciju odmah po rođenju

Dijaspora BiH Administrator

Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen donacijom ultrazvučni aparat za djecu oboljelu od raka

Dijaspora BiH Administrator

Potpisan sporazum Univerziteta u Tuzli sa Kliničkim centrom UKC Tuzla

Pandemija danas zahtijeva digitalizaciju zdravstvenog sistema

Dijaspora BiH Administrator

Konzum i Mercator donirali 11.818 KM udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment