Bosna i Hercegovina

Grad Tuzla obilježio 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Za ovogodišnje obilježavanje 1.marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine je uz raznolike programe posebno je organizator uradio restauraciju cijelog prostora Slane Banje, koja je posebno sijala na suncu sa opkoljenim cvjetovima koji su sa svojim pupoljcima ukrasili cijeli ambijent uz najavu proljeća. Posebno su veliki broj zastava raznih boja i drugi promotivni materijal uz svečana odjela i  kape koje  su nosili učesnici i civilne zaštite i borci koji su branili grad .Svakako je među njima ostao zapaženi mali dječačić , možda sedmogodišnji koji je sa specijalnom zastavom plave crvene bolje obmotane oko tijela prisstvovao i već tako mali uči kako voljeti svoju domovinu.
Nedaju Tuzlaci svog grada iako je već prošlo 32 godine od dana kada je proglašen referendum na kojem je 99, 44 posto glasača izglasalo za nezavisnu državu ravnopravnih građana BiH, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih  naroda koji u njoj žive. Proglašenje 1.marta Dana nezavisnosti RBiH donijeto je 6 marta 1995.godine, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.
Današnjem svečanom obilježavanje je proteklo uz gradonačelnika Grada Tuzle, dr.sc. Zijada Lugavića i predsjednice Gradskog vijeća Tuzle , Nataše Perić ,gradskih viječnika i viječnika, te predstavnika boračkih i drugih organizacija , udruženja društvenog i političkog života Grada Tuzle .Obilježavanje su započeli odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji Tuzla, te održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu Tuzla.
Počast je odata svim hrabrim Bosancima i Hercegovcima koji učestovali u odbrani kontinuiteta i teritorijalnog integriteta BiH , a posebno onima koji su u časnim borbama dali svoje živote, uključujući i civilne žrtve rata.
Poslije polaganja vijenaca na Slanoj Banji u Narodnom pozorištu Tuzla uslijedila je Svečana sjednica Gradskog vijeća . Uz himnu BiH prisutni su još jednom ukazali na značaj ovog datuma za našu domovinu.
Svečanu sjednicu uz čestitanja svima prisutnima otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić koja je istakla.- Nakon 32 godine međunarodnog proznanja BiH i dalje postoje elementi koji osporavaju državu i nezavisnost zemlje nastojeći da našu zemlju podijele , da otcjepe i pripoje susjednim zemljama , te vršenjem revizije i istoriju ratne zločince proglase herojima i minimizirati broj žrtava u proteklom ratu. Ne smijemo ovo dozvoliti , da se ovo dešava, te samo manifestacionom i spomeničkom kulturom možemo se boriti protiv svih oblika fašizma , koji nažalost nije nestao i šprotiv kojeg se moramo svakodnevno boriti. Budućim generacijama potrebno je usaditi ideju antifašizma i ukazati na opasnost koji donosi fašizam.Obilježavanje 1.marta nam uliva nadu da je više nas koji BiH doživljavaju kao jedinu domovinu , jer gdje god da odemo mi smo Bosanci i Hercegovci , istakla je izmmeđu ostalog Nataša Perić.
Obračajući se na svečanosti gradonačelnik gradonačelnik Lugavić je čestitao 1 mart-Dan nezavisnosti svima građankama i građanima Tuzle i BiH , dan nezavisne i nedjeljive suverene BiH ,te naglasio je.- Višegodišnja historija i kontinuitet državnosti BiH Koji mi baštinimo od davne 1949 godine i prije toga, dan se nažalost negira, ali evo današnje obilježavanje i podržavanje projekata koji promovišu , predstavljanje kontinuiteta države BiH , značajnije je nego ikada do sada jer kroz manifestacionu kulturu, spomeničku kulturu, promovišemo činjenice o kontinuitetu države BiH.Nikad nikom ne smijemo dozvoliti da govori, a kamoli nešto uradi, ali i da nas obaveže da nastavimo raditi zajedno za bolju budućnost naše voljene BiH- pojasnio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.
Obilježavanje 1. Marta Dana nezavisnosti BiH pratio je kulturno umjetnički program uz nastup Mješovitog hora „Lege Artis“ pod dirigentnom palicom Jasmina Hasića.

Duška REBIĆ

Related posts

Na Univerzitetu u Tuzli promovisano 378 diplomanata i magistranata

Dijaspora BiH Administrator

Mijatović ostao bez sale za Dan državnosti BiH, fašizam živi u Banja Luci

Dijaspora BiH Administrator

Milanko Kajganić je novi glavni tužilac Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Koliko ljudi se odjavilo iz BiH u posljednjih 10 godina i iz kojih mjesta

Dijaspora BiH Administrator

Potvrđena optužnica za ratni zločin u Kozarcu

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni aerodrom Tuzla ima i novi red letenja za 2023. godinu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment