Kolumne

Zlatko Hadžidedić: Schmidt dokazao da je direktni saučesnik u rušenju Daytona!

U otvorenom pismu Visokom predstavniku, akademik Esad Duraković optužio je Christiana Schmidta za saučesništvo u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koje vrše secesionističke snage okupljene oko Milorada Dodika, unutar institucija Republike Srpske. Onome što je napisao akademik Duraković nema se mnogo toga dodati: nakon upornog odbijanja da poništi odluke Narodne Skupštine Republike Srpske kojima se brojne ustavne ovlasti Bosne i Hercegovine na potpuno neustavan, ilegalan način prenose na Republiku Srpsku, Christian Schmidt je sada otišao i korak dalje – odbio je da poništi odluku ovog ne-državnog organa kojim se sva državna imovina Bosne i Hercegovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske prenosi u vlasništvo ovog
entiteta.

Nema nikakve sumnje da je time Schmidt dokazao da je direktni saučesnik u ovom ilegalnom, protivustavnom činu, što mene lično ne čudi: još u vrijeme kada se prvi put čulo da je upravo on potencijalni kandidat za Visokog predstavnika, objavio sam nekoliko tekstova u kojima sam najavio da je njegova uloga direktno suprotna onoj koja mu je u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma dodijeljena, dakle, da on dolazi u Bosnu i Hercegovinu sa zacrtanim zadatkom da potpomogne njenu konačnu disoluciju.

Još tada sam označio njemačku vanjsku politiku, koju je tada personificirala Angela Merkel, i Administraciju Europske unije kao one koji direktno stoje iza Schmidtove destruktivne misije. Vrijeme je samo pokazalo da je Schmidt ovome zadatku pristupio sa krajnjim cinizmom, ne pokušavajući ni da prikrije da nikada neće povući niti jednu od svojih Bonskih ovlasti i stati na put rušenju ustavne strukture Bosne i Hercegovine. I on i njegovi nalogodavci računaju s tim da se niti jedna politička stranka, a ni javnost u Bosni i Hercegovini neće suprotstaviti takvom razvoju događaja, i
da će raspad ove zemlje biti dovršen prije nego što to njeni građani shvate; a kada shvate, neće više biti u mogućnosti da se tome suprotstave i da bilo šta poduzmu.

Sudeći prema otvorenom pismu akademika Durakovića, građani Bosne i Hercegovine su konačno počeli da shvataju kakva igra im je namještena: umjesto da štiti Daytonski ustavni poredak i Daytonski mirovni sporazum, Christian Schmidt, uz direktnu podršku EU Administracije iz Brusselsa i neodlučan stav nove njemačke Vlade koju predvodi Olaf Scholz, daje podršku onima koji taj poredak i sporazum ruše.

Štaviše, propuštanjem da djeluje u skladu sa svojim zakonskim obavezama, Schmidt i sam čini omisivno krivično djelo, što je njemu, kao iskusnom političaru, sigurno posve jasno. Sada, kada je to svima postalo više nego očigledno, postavlja se pitanje – šta je preostalo građanima Bosne i Hercegovine, što bi oni mogli poduzeti da zaustave konačni nestanak države Bosne i Hercegovine putem protivustavnog prenošenja njene imovine – 49% njene teritorije, rijeka, šuma, prirodnih resursa – u ruke Dodikove oligarhije, a zatim vjerovatno i u vlasništvo Republike Srbije?

Ako posve razumno pretpostavimo da Christian Schmidt neće poduzeti ništa protiv ovakvog razvoja događaja, šta mogu učiniti građani Bosne i Hercegovine?

Iako su i do sada bila prisutna nastojanja da se Daytonski ustav proglasi nevažećim, jer nikada nije ratificiran u Parlamentu Bosne i Hercegovine, sada nema nikakve sumnje da su i Daytonski ustav i cjelokupan Daytonski mirovni sporazum proglasili ništavnim upravo Narodna Skupština Republike Srpske, protivustavnim prenošenjem ustavnih ovlasti države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska, na vrhuncu sa donošenjem neustavnog zakona kojim se državna imovina Bosne i Hercegovine koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta proglašava imovinom Republike Srpske. A odbacivanjem svoje eksplicitno navedene pravne obaveze, zapisane u Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, da štiti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Visoki predstavnik Christian Schmidt praktično je proglasio ništavnim cjelokupan Daytonski mirovni sporazum. 

Poništenjem Daytonskog ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma, koje su počinili Narodna Skupština Republike Srpske i Visoki predstavnik Christian Schmidt, prestala je obaveza Bosne i Hercegovine da dalje poštuje odredbe ova dva dokumenta, te su građani Bosne i Hercegovine sada slobodni, a također i obavezni, da od institucija Bosne i Hercegovine zatraže da i formalno istupi iz Daytonskog mirovnog sporazuma i proglasi ga ništavnim na svojoj teritoriji, te da u skladu s tim proglasi ništavnim i ustavni poredak koji je iz ovog sporazuma proizašao.

Jednostavno, ukoliko je cjelokupan pravni poredak koji je bio uspostavljen u Bosni i Hercegovini prilikom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma sada poništen ne samo jednostranim protivustavnim aktima Narodne skupštine Republike Srpske, nego i protivpravnim postupcima Visokog predstavnika Christiana Schmidta, ovaj pravni poredak prestaje da važi, i sa njim prestaje da važi ne samo cjelokupna ustavna struktura Bosne i Hercegovine, uključujući i postojanje samih entiteta, nego i cjelokupan mirovni sporazum koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa SR Jugoslavijom, čija pravna nasljednica je Srbija, i Hrvatskom.

Ono što iz toga slijedi, u pravnom jeziku se naziva status quo ante, što znači povratak na pređašnji pravni poredak, to jest, Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Alternativa tome je povratak bespravnog stanja, stanja rata, kojim je izazvano rušenje Ustava Republike Bosne i Hercegovine, što je dovelo do potpisivanja mirovnog sporazuma i uvođenja – sada ništavnog – ustavnog poretka iz Daytona. 

Piše: Prof. dr. Zlatko Hadžidedić

Related posts

Najpotrebnija metla za čišćenje u BiH i većem broju zemalja svijeta je Metla za čišćenje korupcije

Dijaspora BiH Administrator

Dodik sa sa mađarskim diplomatom Varhelyem dogovorio datum održavanja Posebne sjednice NSRS

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment