Naš prijedlog Turizam

“Daily Mail” objavio reportažu o Sarajevu – uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

Britanski Daily Mail objavio je na svom portalu reportažu iz Sarajeva predstavljajući glavni grad Bosne i Hercegovine kao atraktivno odredište za turiste.

U tekstu pod naslovom “Dobrodošli u Sarajevo: radosti jeftinog gradskog i skijaškog izleta u glavni grad Bosne, kombinirajući intrigantnu kulturu i aktivnosti na stazama za manje od 20 funti dnevno” autor John Gimlette opisuje iskustvo svoje porodice tokom turističkog boravka u Sarajevu.

Odmah se, piše, zaljubio u Sarajevo, jer nigdje na svijetu se ne osjeća toliko mnoštva.

-Jednog trenutka ste u katedrali, sljedećeg ste na tržnici ili sinagogi, ili jedete kolače, u bečkom stilu. Ne možete čak ni biti sigurni u kojoj ste eri, ističe u reportaži.

Podsjeća da se Sarajevo nalazi u dolini između visokih planina kuda su prolazile sve vrste vojski “ostavljajući svoje stvari za gradske muzeje”.

-Osobito su mi se svidjele ilirske kacige iz 6. stoljeća, u muzeju Brusa Bezistan, i neobična osmanska odjeća (divovski svileni pojasovi, napunjeni pištoljima i bodežima – jesu li se stvarno tako borili?). Postoji čak i muzej za sirotog Franza Ferdinanda, ubijenog 1914. Ploča označava mjesto gdje su on i njegova žena poginuli i gdje je počeo Prvi svjetski rat. U zgradi nasuprot možete vidjeti Nadvojvodinu posljednju šolju čaja i – pomalo čudno – hlače njegovog ubojice, piše Gimlette.

U reportaži posebno hvali raznoliku gastronomsku ponudu Sarajeva, ali i podsjeća na četiri godine ratne opsade grada, period njegovog uništavanja s okolnih brda. Naglašava kako je većina građevina nakon rata obnovljena, ali da su uz ratna iskustva danas vezane i neke nove turističke destinacije, poput Tunela spasa ili Aleje snajpera.

Gimlette je s porodicom posjetio i Bjelašnicu, podsjećajući da je riječ o olimpijskoj planini s vrlo strmim skijaškim stazama i modernim hotelskim kapacitetima.

-Drugdje biste platili bogatstvo za ovakvu vrstu ludila. No, ovdje jednodnevno skijanje (skije i karta) košta manje od 20 funti…Najbolji od svega bili su pogledi. S padina smo mogli razaznati daleke utvrde i minarete, druga zimovališta i Sarajevo, deset milja daleko ispod. Za poluskijaše poput nas, savršen je: uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan – i s izdašnom dozom bosanskog šarma, zaključuje John Gillete svoju sarajevsku reportažu na portalu Daily Maila.

Portal MailOnline plus Daily Mail u SAD-u i Australiji imaju zajednički globalni doseg veći od 191 miliona posjeta mjesečno, što ih čini najčitanijim novinskim web mjestom na svijetu.

(FENA) D. J. Welcome to Sarajevo: The joys of a budget city-and-ski getaway to Bosnia’s capital, combining intriguing culture and piste action for less than £20 a day | Daily Mail Online

Related posts

Protiv Amerike za mjesec dana: Petevu na raspolaganju igrači iz BiH i dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Objavljena je knjiga „Crna Gora – biser Jadranske obale“  Počasnog konzula Crne Gore u Republici Azerbejdžan  

Dijaspora BiH Administrator

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni aerodrom Tuzla: Uskoro tri puta sedmično letovi za Istanbul

Dijaspora BiH Administrator

Bosna i Hercegovina ima velike šanse u seoskom turizmu, imamo prelijepa prirodna bogatstva

Dijaspora BiH Administrator

Uspješna manekenka i svjetski model, Zagrepčanka Elena Dizdar potiče iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment