Bosna i Hercegovina

Pravna bitka Fikreta Alića: “Logorašu sa žice” iz Trnopolja RS ne da status žrtve ratne torture

Fikret Alić, logoraš “sa žice” iz logora Trnopolje, dobio je i drugostepenu odbijenicu za priznavanje statusa žrtve ratne torture u entitetu RS.

Iako Alić ispunjava zakonom propisane uslove u skladu sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture RS-a i drugostepeni organ u postupku, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, nije priznalo status logoraša Aliću.

Zakonom je propisano da status žrtve torture i prava u skladu s ovim zakonom sse ne mogu utvrditi samo na osnovu izjave stranke i svjedoka, osim kad je takva izjava data nadležnom organu u vezi pokretanja krivičnih postupaka za počinjene ratne zločine.

Ni prvostepeni a ni drugostepeni organ nisu postupili u skladu sa Zakonom jer nisu zatražili podatke od Tužilaštva i Suda.

Također, nisu priznali ni potvrdu o boravku u logoru Međunarodnog komiteta crvenog krsta.

– Nema se tu šta puno reći. Da bi mi ostvarili svoja prava mora se donijeti zakon na državnom nivou o pravima logoraša. Ne čudi što ovako postupaju u RS-u kada nas država nije priznala. Dok država ne donese zakone, da logoraši imaju neka prava pravde neće biti – rekao je Alić za Preporod.info.

Dodaje da se o suživotu u manjem entitetu ne može pričati.

– Tek kada svi shvate da smo mi bili žrtve, a ne zločinci sve do tada nema suživota, do tada će nam zacrniti život kako to se sada radi. Uprkos odluci i odbijenici koju sam dobio odustati neću, borit ću se dok pravda ne bude zadovoljena – navodi Alić.

Alić je u logorima Trnopolje i Keraterm bio dva mjeseca.

Sve strahote koje je doživio opisane su u knjizi “Čovjek i fotografija”, čovjeka sa žice. Njegova slika koja je u logoru Trnopolje nastala u august 1992. godine, obišla je svijet. Uprkos mučenjima kojima su zarobljeni bili izloženi svakodnevno, gladi, torturama, Alić je otkrio šta mu je najteže palo dok je bio zarobljen.

– Najteže je bilo gledati ubistva 24. jula, kada je pobijena komplet spavaonu logoraša koji su nađeni u masovnoj grobnici Tomašica. To je bio najveći masakr – ističe Alić.

Dodao je da se logoraši, od kada su oslobođeni iz logora do danas, bore za svoja prava, dokazujući kroz kakve su strahote prošli.

Iz Saveza logoraša u BiH osvrnuli su se na odluku kojom se Aliću ne priznaje status logoraša.

– Tortura se nastavlja. Slijedi sudski proces u ovom predmetu do konačnog priznanja statusa i kažnjavanja svih odgovornih za ovu postratnu torturu – navode iz Saveza logoraša u BiH.

Preporod.info

Related posts

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Dijaspora BiH Administrator

Subvencije avioprevoza sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Sastanak gradonačelnika Tuzle sa zamjenicom šefa misije Ambasade SAD-a u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Komemorativno obilježavanje 25 .maja Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Dijaspora BiH Administrator

Održan sastanak o izgradnji autoceste Orašje-Tuzla-Maoča

Dijaspora BiH Administrator

London: Sjajne Mostarke “dovele” svjetsku priču u BiH

Dijaspora BiH Administrator

1 comment

Alice Julien May 24, 2022 at 11:58 am

Sta trazi pravdu kod nas?Neka ih tuzi Europskom sudu! Postoje advokatski kabineti koji ce ga zastupati besplatno jer je slucaj svjetski poznat. Oni to cine radi osobne reklame. Treba dijaspora pomoci Alicu, nece ntko drugi!

Reply

Leave a Comment