Bosna i Hercegovina

Jajce: Republika Bugarska finasirala rekonstrukciju dječijeg igralište „Bare“

Danas su u Jajcu, u povodu zvaničnog završetka projekta “Promjena ograde i rekonstrukcija igrališta za djecu vrtića „Bare”, boravili predstavnici Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini gospodin Nikola Nikolov, privremeno rukovoditelj Veleposlanstva Republike Bugarske u BiH i  Ana Nikolova, tajnik Ambasade.

Riječ je o jednom od devet projekata koji je u 2021. godini u BiH finansirala Republika Bugarska u okviru Bugarske razvojne pomoći Bosni i Hercegovini. 

Projekat vrijedan gotovo 55.000 KM, od čega je Vlada Bugarske uložila oko 35.000 KM, uspješno je implementuran i danas je zvanično stavljeno u funkciju novoograđeno i rekonstruisano dječije igralište Dječijeg vrtića „Bare“ Jajce. Projekat je realizovan u saradnji sa Bugarskom Agencijom za razvoj i Ambasadom Republike Bugarske u BiH uz podršku Općine Jajce. 

Visoke goste primio je Načelnik općine Jajce Edin Hozan, a sastanku je prisustvovala i direktorica Dječijeg vrtića „Bare“ Brankica Jakešević.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan u ime općine Jajce, građana, djece i roditelja zahvalio se na pomoći u realizaciji ovog vrijednog pažnje projekta. Načelnik Hozan goste je upoznao i sa aktivnostima Općine na rekonstrukciji jednog dijela stare zgrade dječijeg vrtića u Jajcu, te potrebi većih finansijskih sredstava za kompletnu obnovu iste. Također, bila je ovo prilika da se gosti upoznaju i sa drugim aktivnostima općine Jajce.

Direktorica Dječijeg vrtića „Bare“ Brankica Jakešević zahvalila se Ambasadi Republike Bugarske i Vladi Bugarske na potpori u realizaciji projekta u vrtiću i Općini Jajce na učešću u sufinansiranju projekta, ocjenjujući da je riječ o velikoj pomoći ovoj predškolskoj ustanovi. 

„Postavljanjem kompletne ograde i jednog novog mobilijara za igru ovo malo dvorište sada ima solidne uvjete za boravak djece vani, za sadržajnije i kvalitetnije aktivnosti za boravak na otvorenom“ naglasila je direktorica Jakešević, te istakla potrebu proširenja vrtića i izgradnju jasličkog dijela za kojim vlada veliki interes kod roditelja. 

Gospodin Nikola Nikolov, privremeno rukovoditelj Veleposlanstva Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, zahvalio se na toplom prijemu i izrazio želju da saradnja bude nastavljena i u narednom periodu. Zahvalnost gostima, uz pozdrave kroz prozore vrtića, uputili su i mališani, jer epidemiološke mjere nisu dozvolile posjetu unutar zgrade. Tako su, ovaj put izostale igra i pjesma za goste, kao to, na svoj način, umiju pozdraviti najmlađi Jajčani. 

U znak zahvalnosti na djecu Dječijeg vrtića „Bare“ kancelariju Ambasade Republike Bugarske u Sarajevu krasiće i slika akademskog slikara, Jajčanina, Samira Hažbića.

Related posts

U Odžaku održana „Biciklijada sjećanja“

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

Sarajke i Sarajlije, sretan vam 6. april: Priča o najznačajnijem datumu u historiji Sarajeva

Dijaspora BiH Administrator

Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Dijaspora BiH Administrator

Pokrenuta inicijativa za izjednačavanje prava osoba sa neratnim invaliditetom i civilnih žrtava rata

Dijaspora BiH Administrator

U POSJETI VEZIRSKOM GRADU TRAVNIKU

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment