Investicije

Turska među tri najveća ulagača u BiH, na pomolu nova investicija

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bh. poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu.

Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom  i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

Direktorica Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021. godini među tri najveća investitora u BiH. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. avgusta 2021.

Takođe je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase.

Bisniz info

Related posts

Ovo su najznačajniji strani investitori u BiH koji su za dvije godine uložili 169 miliona KM

Dijaspora BiH Administrator

Izravna strana ulaganja u BiH manja za 26,6 posto; u regiji po prilivu ulaganja prednjači Srbija

Dijaspora BiH Administrator

Pčelarski centar otvoren u Jajcu

Dijaspora BiH Administrator

REAL INVEST GROUP: Novi koncept usluge u oblasti nekretnina u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Novi izazov za najjačeg Bosanca, evo koji biznis je pokrenuo Nedžmin Ambešković

Dijaspora BiH Administrator

Goražde položen kamen temeljac: Njemački investitor ulaže u novih 300 radnih mjesta

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment