Dopunske škole Naš prijedlog

Škola “Bosančica”: Mališani bh. porijekla na jugu Norveške uče o zemlji porijekla

Učenici “Bosančice”, iz oblasti Rogaland, su uzrasta od 6 pa do 17 godina, a trenutno je u školu upisan 51 učenik

Održavati veze sa domovinom je vrlo izazovan proces, potvrdit će vam svi Bosanci i Hercegovci koji žive širom svijeta. Ipak, među njima ima onih koji su spremni na pokretanje inicijativa koje će ovaj proces “pogurati”.

Na jedan od takvih, srećom, brojnih primjera, nailazimo u hladnoj Norveškoj. Nekoliko bosanskohercegovačkih građana u gradovima Sandnes i Stavanger osnovalo je školu bosanskog jezika “Bosančica”. Plan je bio da škola krene sa radom još 2020. godine, ali pandemija koronavirusa i restrikcije koje su uslijedile poremetile su planove grupi naših ljudi – osnivača škole: Jasmini Selimović, Ermini Džampo, Dženanu Spahoviću, Arminu Selimoviću, Selmi Čampari, Almiru Jazavcu, Senadu Deliću i Amiri Mehremić.

image

– Stupili smo u kontakt sa roditeljima naše djece u Rogaland oblasti i naišli na veliku podršku. Naši nastavnici koji rade u norveškim školama su također izrazili želju da nam se pridruže i pomognu na časovima. Norveška škola “Skeiene” nam je izašla u susret i dala prostorije na korištenje, priča nam Amira Mehremić iz škole “Bosančica”.

Škola je, na radost svih bh. građana u ovom dijelu Norveške, sa aktivnim radom krenula u augustu 2022. godine. Dio tima su, pored gore navedenih osoba, i nastavnice Melina Kazić i Ajla Tikveša koje su ove godine spriječene da sudjeluju u radu škole, ali će se pridružiti čim im to obaveze dozvole.

image
image

Ono što ovu školu čini posebnom jeste dobrovoljni, volonterski rad svih uposlenika.

– Sve aktivnosti, druženja i manifestacije vezane za našu školu organizujemo vikendima. Pored obaveznih časova bosanskog jezika, imamo i zajedničke aktivnosti sa učenicima i roditeljima. Pravimo prezentacije, učimo o našoj istoriji, geografiji i kulturi, idemo na zajedničke izlete i koristimo samo bosanski jezik. Obilježavamo Dan državnosti kao i Dan nezavisnosti BiH na jedan poseban način, uz kviz znanja, crtanje, uz naše pjesme, i na kraju, uz slastice naših roditelja koji su uvijek tu uz nas, dodaje Mehremić.

image

Učenici “Bosančice” su uzrasta od 6 pa do 17 godina i raznih su nacionalnosti. Školu trenutno pohađa 51 učenik. Inače, školu je tokom prve godine pohađalo 65 učenika, ali stariji učenici su položili bosanski jezik te završili školu.

– Imamo učenike čiji su roditelji i norveški državljani, gdje čak i roditelji nekada prisustvuju našoj nastavi. Zahvaljujući našoj školi, naš bosanski jezik je ravnopravan sa drugim jezicima. Zato svi stariji učenici polažu bosanski jezik i ta ocjena ulazi u prosjek prilikom upisa na fakultet. To je jedna velika privilegija za djecu koja znaju svoj maternji jezik, dodala je naša sagovornica.

image
image

Naime, u čitavoj Norveškoj živi oko 19.000 Bosanaca i Hercegovaca i najviše ih ima u Oslu.

– Ovdje na jugu nas nema mnogo, ali to nije razlog da zaboravimo ko smo, šta smo i odakle smo. Jezik je identitet jednog naroda i zato nećemo dozvoliti da se bosanski jezik zaboravi, poručila je Amira Mehremić iz Škole bosanskog jezika “Bosančica”.

image

E. DŽ. / Moja BiH

Related posts

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Dijaspora BiH Administrator

Jubilej džemata Gaggenau: 25 godina u službi dobra

Dijaspora BiH Administrator

Interpretator sevdaha Ferid Avdić učenicima Bosanske škole Stuttgart-Nord objasnio šta je to sevdalinka

Dijaspora BiH Administrator

Bosanka u grupi američkih studenata koji su razvili uređaj za bržu dijagnostiku sepse

Dijaspora BiH Administrator

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: Konkurs za najbolje radove učenika u 2023. godini

Dijaspora BiH Administrator

Pariz: Da Bosna i Hercegovina ima svoje dragulje, dokaz je i Mona Muhidinović

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment