Naši u tuđini

Bosanska krajina Malmö 1995-2025 – monografija o kojoj se priča

Kulturni događaj, nezapamćena manifestacija ili monografija o kojoj se priča, u najkraćem, srž su manifestacije proslave Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i promocije monografije “Bosanska krajina” Malmö 1995-2025.

Manifestaciju su organizovala Udruženje Bosanska krajina, Oblasna organizacija Jug-Skåne i NBV Skåne-NBV Syd (Trezvenjački obrazovni savez Švedske). Manifestaciju su pozdravili i o monografiji govorili: Nisveta Cerić, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Bertil Freed, Hanna Björk, Elvedin Durović, Branko Tomić, Vasvija Dedić-Bačevac, Reuf Jakupović, Umihana Rašović i Fikret Tufek.

Nisveta Cerić, predsjednica Bosanske krajine

image

– Pripala mi je izuzetna čast da kao predsjednica Bosanske krajine budem domaćin današnjeg veoma značajnog skupa u organizaciji našeg udruženja sa 10 bh. udruženja regije Skåne i Trezvenjačkog obrazovnog saveza NBV Skåne. Izdavanje monografije je naš san star tri decenije, zahvalni smo autoru Fikretu Tufeku koji je na 368 stranica prikazao naše nastajanje, rad i razvoj.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, gradonačelnica grada Malmö

image

– Čestitam svim bh. građanima Dan nezavisnosti i podržavam vašu integraciju u gradu u kojem živi preko 180 različitih nacionalnosti. Ja sam prisutna na brojnim vašim manifestacija kao što je Dan bijelih traka, kada nosim cvijet Srebrenice s ponosom. Prijatelj sam s brojnim bosanskim porodicama, vi ste divan i marljiv narod. Mi provodimo projekte kulture i identiteta gdje su bh. građani jako aktivni. Multikulturalnost je osnova našeg djelovanja, jer u Malmöu su svi isti, demokratija je osnova rada, a Bosanci vode brojne značajne projekte. Ovo je divan dan kada prezentirate vašu bh. kulturu čime se ponosim. Monografija Fikreta Tufeka je vrijedna knjiga i primjer i drugim udruženjima u Švedskoj, da sačuvaju svoje tradicije, kulturu, jezik i običaje. Čestitam vam na izdavanju tako sadržajne knjige, koju sam dobila prije manifestacije i pročitala. Čast mi je da sam s vama i želim da mi autor Fikret Tufek potpiše monografiju koju ću s pažnjom još prelistavati i čitati, da vas više upoznam.

Bertil Freed, predsjednik NBV Syd-Jug                                       

image

– Mi smo ponosni što sarađujemo i podržavamo Bosansku krajinu u više projekata, jer to je jedno od najvećih i najboljih udruženja u Švedskoj. Odlučili smo snositi troškove štampanja monografije jer je ona sadržajna i vrijedna knjiga koja može biti mustra svim drugim udruženjima kako to raditi. Čast mi je da sam na proslavi Dana nezavisnosti BiH, čestitam vam praznik i izdavanje monografije, koja predstavlja širi kulturni događaj u cijeloj Švedskoj.

Hanna Björk, predsjednica NBV Skåne

image

– Kao regionalni menadžer u NBV Syd, veoma sam ponosna na dugogodišnju saradnju koju imamo sa našim bh. članicama. 1. marta Bosna i Hercegovina obilježava 30 godina nezavisnosti. Jednako davno (1992.) je počeo rat u BiH. Desetine hiljada Bosanaca pobjeglo je u Švedsku i započelo nove živote. Mnogi Bosanci koji su tada došli u Švedsku osjetili su značajne aktivnosti NBV-a tokom tri decenije, koje su i njima koristile. Čestitam vam Dan nezavisnosti BiH i izlazak monografije koji smo pomogli njenim štampanjem, ona je sadržajna i jako važna za sve nas.

Elvedin Durović, aktivista Skåne, dopisnik Glasa BiH Helsingborg

image

– Ova monografija je značajna jer je to dokument ne samo o Bosanskoj krajini već i Oblasnoj organizaciji Jug i 16 njenih bh. udruženja, ali i o nama bh. građanima u cijeloj Švedskoj i Skandinaviji. Bio sam dopisnik Glasa BiH, kao amater novinar i drago mi je da me spominju u monografiji.

Branko Tomić, novinar i redaktor monografije

image

– Monografija je veoma značajna i nju je bilo jako teško napisati, pogotovo što sadrži više od 1.400 dokumenata i fotografija, sve je poredano hronološki, ovo je zato ogroman izdavački poduhvat, spomenik Bosanskoj krajini i svima nama u oblasti našeg kulturnog djelovanja. Drago mi je da sam učestvovao u ovako grandioznom projektu, koji je zaista kulturni događaj.

Vasvija Dedić-Bačevac, književnica i recenzija monografije

image

– Upravo je ta dramatika izbjegličkog egzodusa itekako važna u osvjetljavanju i analizi ovog vrijednog djela – monografije Bosanska Krajina – koje nam hronološki i dokumentarno osvjetljava period u kojem su se bh. izbjeglice u Švedskoj počele snalaziti u novom društvu i organizovanim radom koji obuhvata razne sekcije i aktivnosti, uspješno se izborile za očuvanje kulturološkog identiteta porodica, djece i omladine u novoj domovini.

Reuf Jakupović, recenzija i korice monografije

image

– Monografija je ogroman rad novinara, kao da je grtao lopatom Alije Sirotanovića, i uspio: ostavio za sobom grandiozno djelo o tri decenije našeg boravka i djelovanja u Švedskoj, vrijedno za pamćenje. Ja sam i autor korica monografije: podloga je u dvije boje, što simbolizira dvije države – jednu iz koje se otišlo i jednu u koju se došlo; podijeljena je u dvije boje krivom linijom, što simbolizira krivudav životni put onoga ko napusti svojinu i dođe u tuđinu. Osnovni prijedlog je da boje podloge budu plava i žuta i to identične bojama švedske i bh. zastave.


Umihana Rašović
, kandidatkinja za EU-parlament

image

– Pozdravljam vas sve i čestitam Dan nezavisnosti BiH i izlazak ovako značajne monografije. Ja sam peta na listi Partije lijevih i ako budem izabrana zalagaću se za BiH na svim segmentima postojanja.

Fikret Tufek, autor monografije

image

– Monografiju sam pisao 30 godina jer sam sudionik nastanka, rada i razvoja Bosanske krajine. Koristio sam preko 1.400 fotografija i dokumenata, sve s ciljem da se sačuva bh. kultura viđena kroz rad najboljeg bh. udruženja na širim prostorima kugle zemaljske. Ovo je priča o nama, bh. građanima u Švedskoj, priča vrijedna pažnje… u njoj je predstavljeno na stotine jako uspješnih osoba! Velike zasluge ima koautor Asim Cerić, koji je vodio Dnevnik udruženja, na osnovu kojeg je nastala knjiga.

image

BROJNE ČESTITKE, MAILOVI I POZDRAVI

Domaćinu, udruženju Bosanska krajina i autoru monografije Fikretu Tufeku stigle su brojne čestitke, mailovi i pozdravi. Među njima i Idriza Karamana, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, Fehima Halilovića, predsjednika MDD Merhamet, te brojnih drugih udruženja i aktivista. Posebno drage i značajne čestitke uputili su Ambasada BiH i Savez bh. udruženja u Švedskoj.

image

Bojan Šošić, ambasador BiH u Stockholmu

– Dragi građani BiH u Kraljevini Švedskoj, članovi i prijatelji zajednice građana bh. porijekla u Malmöu, okupljeni na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH i promociji knjige “Bosanska Krajina” Malmö 1995–2025. Fikreta Tufeka, pričinjava mi zadovoljstvo što vam se makar na ovaj način mogu obratiti, čestitati vam Dan nezavisnosti naše domovine i poželjeti radost, zdravlje i uspješan nastavak aktivnosti u udruženju Bosanska Krajina, kao i na privatnom planu.

image

Adnan Mahmutović, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj

– Bh. savez u Švedskoj čestita udruženju Bosanska krajina na izdavanju monografije o svojoj djelatnosti od 1994. god. do danas. Bosanska krajina je primjer istrajnosti i efektiviteta u radu na svemu što čini i održava identitet Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj. Monografija je vrhunski prikaz bogatog sadržaja i kvalitete rada tokom tri decenije i predstavlja bitno svjedočanstvo o bh. građanima. Ovo svjedočanstvo je bitno ne samo za nove generacije, već i za švedsko društvo kao dio švedske historije. Čestitke na svom radu i želimo vam još puno uspjeha.

O OBLASNOJ ORGANIZACIJI JUŽNA ŠVEDSKA

Oblasna organizacija bh. udruženja Južna Švedska (Skåne län) sa 2.169 članova u 10 bh. udruženja, u 6 gradova Južne Švedske: Malmö – četiri bh. udruženja (Bosanska krajina, BKF Sarajevo, Trebišnjica i Vrbanja), Helsingborg – dva bh. udruženja (BiH-94 i BiH-S-04), Landskrona (Ljiljan), Trelleborg (BiH-92), Ystad (Bošnjak) i Eslöv (Rubin), sa po jednim bh. udruženjem. Savez bh. udruženja u Švedskoj: 7.600  članova u 40 bh. udruženja, u 40 gradova! 

image

Nakon intoniranja švedske i bh. himne, te nekoliko taktova pjesme “Mojoj dragoj BiH” (Ismeta i Fikreta Kurtovića), prikazan je bogat kulturno-umjetnički program koji je vodio Fikret Tufek. Program je trajao punih 180 minuta i oduševio publiku koja ga je često podržavala gromoglasnim aplauzima i skandiranjem udruženjima: bogatstvo narodnih nošnji, bosanske sevdalinke i bh. običaja ostaju da svjedoče o danu koji će se pamtiti.

NASTUPILA SU ČETIRI BH. UDRUŽENJA

Bosanska krajina Malmö (5 tačaka), BKF Sarajevo Malmö (4 tačke), Ljiljan Landskrona (2 tačke), Rubin Eslöv (2 tačke) i grupa Sevdalini Malmö (2 tačke), sa Mehmedom Jakićem, Clarom Ljungkvist i Edmirom Suljićem. Oduševili su folklor seniori Bosanske krajine sa “Jesil išla Fato” i “Hadžina Fata” u koreografiji Eldara Pašića, te Rubin Eslöv sa mlađim juniorima i juniorima u izvedbi “Sandžačko-bosanskih igara” i kasnije modernog plesa.

image

Bosanska krajina – recitacije: “Ostajte ovdje”, Aleksa Šantić, izvela Ajla Murselović i “Bosni”, Enver Čolaković, izvela Dajana Čamić. Sevdalinka, Edmir Suljić “Stara staza”.

BKF Sarajevo – vokalna grupa: “Zapjevala sojka ptica” i “Tamburalo momče uz tamburu”, izvele Ajla Mahmić-Salkić, Belma Nukić i Lejla Delić; sevdalinke: “Ah što ćemo ljubav kriti” i “Haj otkako je Banjaluka postala”, izvela: Ajla Mahmić-Salkić.

Ljiljan Landskrona – recitacije: “Bosna” izvele: Adna Suhonjić i Heda Kapo i “Sretan ti rođendan moja domovino”, izvele Hana Bošković, Nejla Bošković i Lamija Mešanović.

Rubin Eslöv – moderni ples.

Sevdalini – “Kradem ti se u večeri rane” i “Imam jednu želju”, izveli Mehmed Jakić, solo i gitara, Clara Ljungkvist, čelo i Edmir Suljić.

Tekst i foto: Fikret Tufek / Moja BiH

Related posts

Predstavljamo: Doktor Samir Smajić, šef klinike za kičmu u “Eduardus bolnici“ u Kelnu

Dijaspora BiH Administrator

Od izbjeglice do profesora na prestižnom MIT-u

Dijaspora BiH Administrator

Luksemburg: Ernad-Ero Muhović vizionar novog vremena

Dijaspora BiH Administrator

Mustafa Mehuljić: Nazad u Bosnu i Hercegovinu neću sve dok…

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 358: Himzo neka nadgleda ili turizam kad mu (ni)je vrijeme

Dijaspora BiH Administrator

Prof. Vedad Lekić je svjetski prepoznat ekspert seizmologije koji otkriva podzemne tajne Zemlje, kao i drugih planeta i satelita

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment