Religija

Održana promocija publikacije “Šerijatski sud u Tuzli (1894-1946) –analitički inventar“

U amfiteatru Behram -begove medrese u Tuzli pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog upriličena je promocija publikacije „Šerijatski sud u Tuzli ( 1894-1946) analitički inventar).
Promociju su organizovali Društvo arhivskih zaposlenika,  Behrambegova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja, a promotori su bili. Dr.Ahmed Hatunić, prof.dr. Izet Šabotić i pr.dr. Sead Selimović.Moderator je bio prof.Emir Šečić, a na skupu se obratio prisutnim i muftija tuzlanski dr.Vahid –ef Fazlović.
Promotor dr.Ahmed Hatunić je u svom izlaganju istakao, da muslimani u BiH tokom prošlosti posvećavali su značajnu pažnju šerijatskoj-pravnoj nauci i njenoj primjeni kroz institucije države od Osmanskog perioda i u svim kasnijim državno- pravnim okvirima, a na neki način i u nekom obliku do današnjeg dana.
Skup je pozdravio direktor Arhiva TK, dr.sc.Omer Zulić, koji je istakao:- Vrijedno pisano svjedočanstvo naše prošlosti se čuva u arhivima. Malo se o tome zna jer je to svjedočanstvo nedostupno široj javnosti , iz razloga što značajno broj aktivnosti fondova nije stručno obrađena i sređena.Sređevanje i obrada arhivskih fondova i zbirki je jedan od poslova arhivske bogate građe koja pohranjena .U Arhivu TK je pohranjeno bogato pisano blago razvrstano u preko 500 arhivskih fondova ovog Arhiva i proglašeni su nacionalnim spomeniucima.Jedan od vrijednih fondova Arhiva TK je Šerijatski sud u Tuzli (1894-1946) koji je preuzet od Arhiva BiH 60-tih godina 20-tog vijeka-naglasio je direktor Zulić.
Jedan od promotora prof.dr. Izet Šabotić je pojasnio , da su ova jedinstvena arhivska fondovska cjelina i ovaj fond je tretiran u ovom inventaru , jedan dio je obrađen i pripremljen za istraživače te arhivske građe korištene u naučne, kulturne i lične svrhe, a neki su objavljeni u člancima referentnih časopisa. U analitičkom inventaru Šerijatskog suda u Tuzli svi podaci su dati i detaljno pregledani u u svakoj kutiji i fascikli. O spisku , godini nastanka , rednom broju, broju spisa, datumu prijema i sadrtžaja , obogaćenim prilozima , izvornim dokumentima ovog fonda, a naznačeno je da se u posebnoj kutiji broj.16 nalazi Zbirka naredba za Šerijatske sudove u BiH od 1878-1900 godine .Objavljivanjem analitičkog inventara Šerijatskog suda u Tuzli, Arhiv TK zaokružio je važan stručno koristan posao koji se odnosi na sistem zaštite upravljanja vrijedne arhivske građe ovog fonda. Fond ima posebnu fistoriografsku vrijednost za istraživanje važnih društveno političkih , demografskih i socijalnih prilika na širem tuzlanskom području u (1894-1946)godine.Objavljivanjem analitičkog inventara Šerijatskog Suda u Tuzli (1894-1946) se smatra važnim izdavačkim poduhvatom Arhiva TK, ističe dr.sc. Izet Šabotić .
Promotor publikacije, prof.dr. Sead Selimović je istakao da se pristupilo izradi arhivskih pomagala, znanstveno obavještavnih sredstvima, kao što je ovaj inventar. Rukopis analitičkog inventara sadrži važne dokumente, kao što su smtovnice, sudsku spisi , spisi o bračnim odnosima, bračnim osporavanjima, bračnim sporovima , ostavinskim raspravama i drugo, pojasnio je prof.dr. Selimović.
Promociji je prisustvovao i dr. Vahid-ef Fazlović koji je pozdravio ovaj skup i pored ostalog naglasio, kako je ova publikacija važna za islamsku zajednicu, nauku , prošlost i sadašnjost.

Duška REBIĆ

Related posts

Institut za istraživanje genocida, Kanada: Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji, mirniji i sretniji život

Dijaspora BiH Administrator

Hafiza Zejna Babić u istoj godini postala hafiza i doktorica medicine

Dijaspora BiH Administrator

Sve je spremno za bajramski koncert Hanke Paldum u Mostaru, organizatori sretni što dolazi publika svih vjera i nacija iz regiona

Dijaspora BiH Administrator

Danas se obilježava Mevlud, dan rođenja poslanika Muhameda a.s.

Dijaspora BiH Administrator

SVJETLOST RAMAZANA MJESECA KOJI OBASJAVA CRNU GORU

Dijaspora BiH Administrator

Hutba povodom Dana državnosti BiH: Misli veliko, jer, ti si Bosna i Hercegovina

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment