Vijesti

Banjalučanin, potpredjsednik razvoja u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju

Banjalučanin Namik Hrle, jedini je Bosanac koji nosi prestižnu titulu IBM Fellow koju nose i neki dobitnici Nobelove i Turingove nagrade. Titula IBM Fellow je najviši stepen u IBM tehničkoj karijeri. To je titula koju kompanija IBM dodjeljuje svojim najinventivnijim ekspertima. U 100-godišnjoj historiji IBM-a samo je 267 pojedinaca dobilo tu titulu. Ovaj istaknuti IBM izumitelj, svjetske reputacije sa 76 objavljenih patenata, brojnim izvanrednim tehničkim dostignućima, autorskim priznanjima i korporacijskim nagradama, danas je potpredjsednik razvoja u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju

Inače, Namik Hrle  rođen je u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon studija matematike i informatike na Sveučilištu u Zagrebu započeo je svoju karijeru u Sidneju u Australiji, prije nego što se nastanio u Boblingenu, gdje se službeno pridružio IBM-u 1998. godine.

Na izbornoj Skupštini Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin krajem 2022. godine izabran je za inostranog člana.

Kako kaže, kvalitetno obrazovanje je osnova svega, ne samo znanje koje se stiče u školi i na univerzitetu, nego i stvaranje motivacije za dalje učenje i usavršavanje koje nikada ne treba prestati.

Potrebno je, istče, biti otvoren prema novim saznanjima, prihvatiti činjenicu da se stvari brzo mijenjaju i u skladu s tim, učiti, učiti i konstantno učiti.

Želja mu je, ističe, da svoja iskustva podijeli s mladima u Bosni i Hercegovini.

DIJASPORAIBIH

Related posts

Dizdar i Suljagić na tribini u St. Louisu: Memorijalizacija je način da se čuje glas žrtve

Dijaspora BiH Administrator

Danska: Stigao odgovor na pismo bh. građanke

Dijaspora BiH Administrator

U Australiji živi 28.426 osoba porijeklom iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

ŠVICARSKA: DRŽAVA – TO SMO SVI MI , SVAKO OD NAS POJEDINAČNO 

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada, pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

IGK i Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari – Otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Kalgaria {Calgary}, Jyoti Gondek

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment