Naši u tuđini

Austrija: Proučena prva hafiska dova u Islamskoj zajednici Bošnjaka

U džamiji džemata St. Polten danas je proučena hafiska dova imamu ovog džemata Mersad ef. Muratoviću, što je prva hafiska dova u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA).

Hafiskoj dovi hafizu Muratoviću prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmef ef. Kudić, glavni imam IZBA Hasudin ef. Atanović, predsjednik IZBA Senad ef. Kusur, porodica hafiza Muratovića, kao i brojni drugi gosti.

Muftija Kudić je ovom prilikom prenio selame i čestitke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima podsjetio je na vrijednost Kur’ana, kao i na važnost predstojećih mubarek noći.

– Kada Uzvišeni Allah želi jednom narodu dobro on im podari onog ko će ih podučavati u vjeri. U životu jednog vjernika Kur’an treba da ima posebno mjesto, moramo ga čitati, družiti se sa njim, a najviše hafizi. Čuvajte svoju vjeru. Imajte na umu svoju domovinu, ali čuvajte i zemlju u kojoj živite – istakao je ovom prilikom muftija Kudić.

Hasudin ef. Atanović iskazao je posebno zadovoljstvo što je Austrija dobila prvog hafiza.

– Tražimo u ljudima dobro. Svaki čovjek ima nešto dobro u sebi. Efendija Muratović je poseban insan, uvijek nasmijan, oličenje dobrote. On nas svojim ahlakom i svojim posebnostima podsjeća da i mi trebamo biti dobri. Nadam se da će biti primjer mladima da krenu njegovim putem – izjavio je Atanović.

Predsjednik IZBSA Senad ef. Kusur ukazao je na vrijednosti koje nosi jedan hafiz, istaknvuši koliko je to značajno za džemat i Zajednicu u cjelini.

– Nadam se da je ova naša prva hafiska dova u Austriji jedan lijep početak, da će uslijediti još hafiskih dova u našoj zajednici. Jer, put hifza najbolji je put kojim se neko može uputiti – naglasio je Kusur.

Hafiz Muratović zahvalio je muhafizu Ahmedu Bukviću i porodici na podršci, ali i Islamskoj zajednici.

– Ovo je poseban dan za mene. Dobiti titulu hafiza je velika radost, zadovoljstvo, ali i odgovornost, jer čovjek mora da djeluje, radi i živi u skladu s ajetima i Kur’anskim naredbama. Posebnu zahvalnost iskazujem Islamskoj zajednici. Važno je ukazati na činjenicu da zahvaljujući programima i aktivnostima Zajednice koje su usmjerene na hifz, iz dana u dan imamo sve više hafiza – poručio je, između ostalog, hafiz Muratović.

Džemat St. Polten je imao radost da se u džamiji okupe brojni vjernici ovim povodom, za što su u džematu ocijenili da je vrlo značajan događaj.

– Naš džemat spada među srednje džemate u Austriji, stoga nam je posebno zadovoljstvo i čast da je prvi hafiz u Austriji baš naš imam – kazao je predsjednik džemata Mehmed Fejzić.

Na kraju programa hafiske dove, hafizu Muratoviću je uručen i poklon – odlazak na hadž.

Hafiz Mersad Muratović rođen je 22. augusta 1988. godine u Doboju. Svršenik je Karađoz-begove medrese u Mostaru i Fakulteta Al-Azhar u Kairu. Tokom školovanja u Medresi, naučio je prva dva džuza Kur’ana, a aktivno učenje Kur’ana napamet započeo je 2021. godine.

Pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice hifz je položio 16. augusta 2022. godine.

Faktor

Related posts

Bosanka koja je kreirala novu Škodu Octaviju, poslala poruku ženama u Bosni i Hercegovini…

Dijaspora BiH Administrator

Kako danas žive Bosanci i Hercegovci u Beču?

Dijaspora BiH Administrator

Nakon uspjeha u biznisu i menadžmentu, Đemila Talić Gabriel u Australiji usavršava znanje u oblastima međunarodnih odnosa, diplomatije, te kriminologije

Dijaspora BiH Administrator

Američki mediji objavili fotografije mjesta pogibije djece porijeklom iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Švicarska: Doktor Arhitekture Haris Piplaš svijet čini boljim mjestom za življenje

Dijaspora BiH Administrator

Najljepša među ljepoticama

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment