Naši u tuđini

Đemila Talić Gabriel: Australija može biti odličan primjer suživota nama u Bosni i Hercegovini

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca budućnost gradi daleko od domovine u dalekoj Australiji. Oni nikada nisu zaboravili rodnu grudu i na različite načine joj pomažu. 

Ono što im se najviše sviđa je multikulturalnost po kojoj je Australija poznata širom svijeta. Ona već dugo njeguje ideju multikulturalizma, koja obogaćuje društvo održavanjem, poštovanjem i poticanjem kulturnih razlika. Australija je bila i druga zemlja na svijetu nakon Kanade koja je usvojila službenu politiku multikulturalizma.

Uspješna Bosanka Đemila Talić Gabriel obnaša funkciju savjetnice pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu, a također je članica vijeća žena UN Australia. Redovno učestvuje u humanitarnim akcijama, ali i na različitim društvenim događajima.  

Talić Gabriel je na poziv Anjane Basnet Karkin, predsjedavajuće dobrotvornog udruženja „Himani Kosh Australia“, održala govor na manifestaciji koja je organizirana povodom rođendana nepalske kraljice Komal.

– Rado sam se odazvala pozivu, jer je kraljica glavni sponzor ovog društva koje obezbjeđuje djecu Nepala sa pitkom vodom, čiji nedostatak je ogroman problem u ovoj zemlji. Sa nepalskom dijasporom u Australiji imam odličnu saradnju i jedni drugima pružamo međusobnu podršku. I u narednom periodu bit ću učesnica različitih tribina o multietničnosti širom Australije. Jednostavno, ovdje se stalno potencira multikulturalnost i svi žele da nema razlika među ljudima bez obzira ko se kako zove, koje je vjere, nacije… Mislim da bi Australija mogla biti odličan primjer suživota nama u Bosni i Hercegovini. Kada bi slijedili njen primjer, svima bi bilo mnogo lakše – kaže Đemila Talić Gabriel koja je početkom sedmice imala svečanu večeru sa premijerom Novog Južnog Velsa Dominicom Perrottetom, te sa ministrima Victorom Dominellom i Markom Coureom.

P.R.

Related posts

Mustafa Mehuljić: Nazad u Bosnu i Hercegovinu neću sve dok…

Dijaspora BiH Administrator

Luksemburg: Ernad-Ero Muhović vizionar novog vremena

Dijaspora BiH Administrator

BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: Amela-Amy Kazazović, grafička dizajnerica svjetskog glasa, spisateljica i slikarka

Dijaspora BiH Administrator

Prof. dr Kenan Arnautović: Naša dijaspora je čudo

Dijaspora BiH Administrator

Uspješna Bosanka u Nizozemskoj: Prof. dr. Pamela Habibović nova rektorica Univerziteta Maastricht

Dijaspora BiH Administrator

Bosanska krajina Malmö 1995-2025 – monografija o kojoj se priča

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment