Naši u tuđini

Đemila Talić Gabriel: Australija može biti odličan primjer suživota nama u Bosni i Hercegovini

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca budućnost gradi daleko od domovine u dalekoj Australiji. Oni nikada nisu zaboravili rodnu grudu i na različite načine joj pomažu. 

Ono što im se najviše sviđa je multikulturalnost po kojoj je Australija poznata širom svijeta. Ona već dugo njeguje ideju multikulturalizma, koja obogaćuje društvo održavanjem, poštovanjem i poticanjem kulturnih razlika. Australija je bila i druga zemlja na svijetu nakon Kanade koja je usvojila službenu politiku multikulturalizma.

Uspješna Bosanka Đemila Talić Gabriel obnaša funkciju savjetnice pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu, a također je članica vijeća žena UN Australia. Redovno učestvuje u humanitarnim akcijama, ali i na različitim društvenim događajima.  

Talić Gabriel je na poziv Anjane Basnet Karkin, predsjedavajuće dobrotvornog udruženja „Himani Kosh Australia“, održala govor na manifestaciji koja je organizirana povodom rođendana nepalske kraljice Komal.

– Rado sam se odazvala pozivu, jer je kraljica glavni sponzor ovog društva koje obezbjeđuje djecu Nepala sa pitkom vodom, čiji nedostatak je ogroman problem u ovoj zemlji. Sa nepalskom dijasporom u Australiji imam odličnu saradnju i jedni drugima pružamo međusobnu podršku. I u narednom periodu bit ću učesnica različitih tribina o multietničnosti širom Australije. Jednostavno, ovdje se stalno potencira multikulturalnost i svi žele da nema razlika među ljudima bez obzira ko se kako zove, koje je vjere, nacije… Mislim da bi Australija mogla biti odličan primjer suživota nama u Bosni i Hercegovini. Kada bi slijedili njen primjer, svima bi bilo mnogo lakše – kaže Đemila Talić Gabriel koja je početkom sedmice imala svečanu večeru sa premijerom Novog Južnog Velsa Dominicom Perrottetom, te sa ministrima Victorom Dominellom i Markom Coureom.

P.R.

Related posts

London: Kralj Charles III lično uručio priznanje Smaji Beši

Dijaspora BiH Administrator

Švicarska: Doktor Arhitekture Haris Piplaš svijet čini boljim mjestom za življenje

Dijaspora BiH Administrator

Bivši bh. fudbaler Sandi Šahman veliko svadbeno veselje imat će u palati Sait Halim Paša u Istanbulu u kojoj je se vjenčao i Bali- beg

Dijaspora BiH Administrator

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj

Dijaspora BiH Administrator

Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

Dijaspora BiH Administrator

IMBiH: Upoznajte Bosance koji su izgradili karijere u SAD-u, a sada pomažu razvoju domovine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment