Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 354: KAD MO ŽE PRINCEZA…

Piše: Sead Hambiralović

U Skandinaviji i nije bila neka vijest da je švedska princeza Madlen na ulici pokupila izmet iza svoga ljubimca. To je normalnost u uredjenim državama. Uvjerio bezbroj puta u Verberska skogen, Stadsparku i pored Hjelmarena. Moglo se „zabašuriti“ i napraviti Englez, tà u prirodi je- ne i ne- vadi se kesica, sagne, pokupi, smota i u džep.

Prije nekoliko godina primjer princeze mnogi su bh. mediji prenijeli. Haj „ko mi“ što kod nas nije „zaživjelo“. I nekako šta ostaje iza malešnih cuka- problem je kada se natrohaju oni veći.

VIJEST: Eh beh, na onoj jedinoj gradskoj zelenoj površini pored Drine na zvorničkom Mejdanu. Ni na vidiku da se neko sagne i pokupi. Slično u Tuzli- do prije neki dan i to bi mogla biti vijest. Haj, nakon Banje i slanih jezera, produžiću dnevnu šetnju do Kapije.

U Gradskom parku iznenadi prizor uobičajen u Skandinaviji. Zakasnio da uslikam. Zastanem i uz osmjeh: „Svaka čast, to prvi put vidim kod naaas..!“, obratim se djevojci. Naravno da je pohvala godila. Već zakoluta očima na moje kako bi bilo da ponovi saginjanje i uradim fotos. Usput se predstavim, šta delam i to je odlučilo. Ok, ali uz „uslov“ da stavi kapuljaču.

A neodlučna da nešto kaže na ovu „temu“. Jeste- nije bilo iskreno: „žuri“. Pa i to da se zove Sanja.

I javiće se sa svojim mišljenjem. Nije stiglo, ali jeste od Lejle Majdančić (fotos 2).

“Kao volonter azila za pse često se srećem sa neodgovornim vlasnicima pasa i, nažalost, sve više je takvih. Kada neko nabavi psa, prije svega mora biti svjestan svih odgovornosti koje dolaze. Nije poenta nabaviti ga kao privremenu zabavu za djecu ili kao modela za instagram slike. Samo ukoliko ste istinski spremni posvetiti mu se kao članu porodice onda se odlučite na korak kupovine/udomljavanja psa. Kao što nećete pustiti vaše dijete da hoda ulicom i pravi nered, isto tako se trebate brinuti i za psa.

OBAVEZA VLASNIKA: Baš kao što dijete treba odgoj da bi znalo kako se ponašati i psu je potrebno pružiti isto jer se njegovo ponašanje ogleda upravo u vama kao vlasnicima. Nažalost, na našim prostorima nešto što se zove “kultura” je rijetka pojava i ostajemo u šoku kada je uočimo što nikako ne bi trebao biti slučaj. Skupljanje izmeta iza psa na ulici je obaveza vlasnika jer je odgovoran za svaki postupak svog ljubimca. Pretpostavljam da niko ne želi pronaći ostatke izmeta u svome dvorištu. Pa tako nije ugodno zapaziti ili prolaziti na ulici i šetalištima. Apelujem na sve vlasnike da se počnu pridržavati ovoga i želim iskreno da se zahvalim onima koji to već rade.”

P.S.

Neko će reči pusti životinje da vidimo šta ćemo sa ljudima, sa Bosnom i belajem oko pandemije. Mnogi pametni su rekli svoje, a to moje ima ”dodatak” i nema potrebe još zamračivati. Ionako su karte posložili drugi. Izgleda planski i mnogo ”serioznije” kako da se svijet ”pročisti“. Sve navodi da je globalni ”udruženi poduhvat”- jedan ekspert će iskreno da se korone nikada nećemo riješiti. A već se privikavamo na lakoću umiranja, ”mjere izvođača“, zveckanje oružjem i ratove. Jedino je utješno da smo ionako ”prolaznici” na ovome svijetu. Zato je teško naći vedrine. O tome u jednoj od narednih kolumni- primjer, pokušaj koliko toliko DaBudeBolje…


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 363: SULJINE REZERVNE „NOGE“

Dijaspora BiH Administrator

ZLATA RAMIĆ: IZBALANSIRAJTE ENERGIJU U PROSTORU I SEBI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment