Estrada

SiT teatar u Ljubljani: Održan koncert sevdah zbora „Rosa“

U  organizaciji Sevdah zbora „Rosa“ u prepunom SiTi teatru u Ljubljani održano je „Večer sevdaha“ ,  prvi samostalni koncert zbora na kojem su gosti bili i Gradski hor iz Bihaća i ansambl “Šadrvan” iz Rijeke. Bila je to prilika da se ispriča jedna slovenska, ljubljanska priča o sevdalinci ali i jednom ženskom zboru koji pjeva u okviru  KUD-a “Rosa”, društva za promociju bosanskohercegovačke kulture.

Sevdalinka, pjesma koja se pjeva i glasom i dušom Bosne i Hercegovine, živa je prisutna i u Sloveniji. Prihvatili su je i mnogobrojni Slovenci, osjećajući u njoj otkucaje svojih srca.

Inače, Sevdah zbor “Rosa”, već dvije godine pjeva i zrači odsjajima bogatijeg života u kojem nas uzvisuju i najmanji treptaji svakodnevice.

Pjevali su na probama, susretima i koncertima u Ljubljani, Kopru, Sarajevu, Bihaću, u Društvu bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva “Ljiljan”, na smotri u Tuheljskim toplicama, u programima Televizije Ljubljana, na obilježavanju Dana državnosti BiH u Ljubljani.

Kako kažu članovi zbora, pjevaju za sebe ali i za druge, jer sevdalinka je ističu duša koja uvijek traži drugu dušu, kao što rosa traži listove i latice cvjetova.

Kerim Dizdar, osnivač ovog kulturno-umjetničkog društva kaže kako je želja za afirmacijom kulturne baštine BiH kroz narodne pjesme rezultiralo da hor “Rosa” i zaživi u Ljubljani, kako bi između ostalog to postalo i mjesto druženja prijatelja iz BiH i Slovenije. U početku, ističe Dizdar bilo je skepse ali zahvaljujući Majdi Džinić, predsjednici KUD-a Rosa, okupio se dovoljan broj zaljubljenika u sevdah, kojima se, kao stručni vođa, pridružio i prof. Saša Čano (prvak Ljubljanske opere), da bi za relativno kratko vrijeme hor doveo na zavidan umjetnički nivo. Uslijedili su zapaženi nastupi u Ljubljani, Bihaću, Sarajevu, Kopru, Tuhelju.

I tako, jedna priča o sevdahu u Ljubljani i Sloveniji počinje da živi u ljepoti ali i jeziku jer ovaj hor svojim djelovanjem se zalaže i za ljepotu jezika, prevodeći pojedine sevdalinke i na slovenski jezik, kazujući ih, zajedno i sa drugim stihovima, između pojedinih programskih cjelina, kao najljepši vez.

KUD-a “Rosa”,

Related posts

Odlični Kenan Tucić uskoro predstavlja novu pjesmu, spot je snimao u rodnoj Zenici

Dijaspora BiH Administrator

Poznata bosanska pevačica Lejla Zahirović oduševila publiku u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Odlični Kenan Tucić ima novu pjesmu, spot je snimao na Blidinju i u Zenici

Dijaspora BiH Administrator

Tomislava Dukić iz Tomislavgrada je hrvatska Miss dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Originalan gest Samira Nurkića: Ženama koje su radile za 8. mart ispunjavao muzičke želje
i poklanjao cvijeće

Dijaspora BiH Administrator

Korona nije prepreka: Enes Dedić iz Ključa sa poslovnim partnerima, otvorio klub u Švicarskoj

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment