Regija

HARMONIJA BOJA, JEDINSTVO KULTURA-DAN ALBANSKE ZASTAVE U DUHU EVROPSKIH VRIJEDNOSTI

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

 (Posvećeno braći Albancima: Metu Zenki, Haxhi Lajçi, Shaban Hasangjekaj, Ganija Kukaj, Rexhep Cunmulaj, Xhemal Peroviq, Fikret Fatjoni Lulanaj)

Dan albanske zastave obilježava se svakog 28. novembra, ne samo u Albaniji, već svuda đe Albanci žive. Na ovaj dan se vidno ističu zastave Albanije na domovima i institucijama. Dan albanske zastave predstavlja godišnjicu od kada je grupa albanskih prvaka u Valoni 28. novembra 1912. godine proglasila nezavisnost teritorija pod tadašnjom osmanskom vlašću, obuhvativši četiri osmanska vilajeta (Skadarski, Kosovski, Bitoljski i Janjinski), a uoči Londonske mirovne konferencije, od koje su zatražili međunarodno priznanje, pozivajući se na pravo na samoopredeljenje.

Teško je izdvojiti pojedinačno moje albanske prijatelje (iako ja to činim na kraju teksta) jer svi oni doprinose mom životu na svoj jedinstven način. Njihova humanost, gostoprimstvo, predanost i posvećenost čine čvrste temelje poštovanja u Crnoj Gori. Ova povezanost između Crnogoraca i Albanaca ima duboke korijene, s obzirom na vjekovno suživote na prostorima koje zajedno dijele. U ovoj zemlji bogatoj istorijom, postoji mnoštvo predivnih i svijetlih primjera saradnje između Albanaca i Crnogoraca. Ti primjeri predstavljaju inspiraciju za dalje gradnje mostova prijateljstva između naših zajednica. Kroz vjekove, dijelili smo ne samo teritoriju već i mnoge vrijednosti koje čine osnovu našeg suživota. Sada, više nego ikada, važno je da se osvrnemo na te svijetle trenutke saradnje i zajedništva kako bismo izgradili ljepšu budućnost. Važno je njegovati ove vrijednosti i prenijeti ih na buduće generacije kako bi nastavili tradiciju uzajamnog poštovanja i saradn

Dan albanske zastave, koji se obilježava 28. novembra, predstavlja priliku za duboko poštovanje, saradnju i izražavanje prijateljstva prema albanskom narodu. Kroz svoju posvećenost na poljima kulture, jezika i identiteta, ojačao sam veze sa mojom braćom Albancima u Crnoj Gori, izgrađujući mostove trajnog prijateljstva. Kultura igra ključnu ulogu u oblikovanju identiteta i međusobnog razumijevanja. Kroz saradnju na polju kulture, stvaramo prostor đe se vrednuje bogatstvo različitosti i đe se prepoznaju zajedničke vrijednosti koje povezuju naše zajednice. Očuvanje jezičkog i identitetskog sklopa Albanaca u Crnoj Gori postaje važan dio ove saradnje, čineći da se osjećamo povezani i poštovani. Jedan od ključnih aspekata ove saradnje jeste doprinos očuvanju kulturne baštine. Kroz različite kulturne događaje, umjetničke projekte i jezičke inicijative, radimo zajedno na čuvanju i promociji onoga što čini srž albanske kulture. Ovaj angažman pomaže ne samo u očuvanju nasleđa već i u prenošenju bogatstva albanske tradicije na buduće generacije. Važnost multikulturalizma dodatno se naglašava kroz ove napore. Otvorenost prema različitostima i učenje jednih i drugih čini osnovu za izgradnju mostova razumijevanja. Kroz zajedničke projekte, okrugle stolove i manifestacije, stvaramo prostor u kojem se različite kulture prožimaju i dopunjuju, čineći naše društvo bogatijim i raznovrsnijim. Moje prijateljstvo sa njima takođe naglašava važnost dijaloga i međusobnog poštovanja. Komunikacija je ključna u izgradnji mostova između različitih zajednica, a otvoren razgovor omogućava razumijevanje i suočavanje sa izazovima koje zajedno delimo. Ovaj dijalog, obogaćen različitim perspektivama, pomaže u jačanju veza i prevazilaženju predrasuda.

Dan albanske zastave predstavlja priliku da proslavimo ne samo simbol jednog naroda već i priliku da odamo priznanje važnosti kulture i multikulturalizma. Kroz posvećenost saradnji na polju kulture, očuvanja jezika i identiteta, gradimo mostove prijateljstva koji nisu samo simbolični već i temelji za zajedničku budućnost Albanci su oduvijek predstavljali dragocjeni dio biserja Crne Gore, unoseći svoju jedinstvenu ljepotu i doprinos u bogatstvo naše zajednice. Vaš suživot sa svim narodim Crne Gore je poput dragog kamena koji obogaćuje našu zemlju raznovrsnošću, dubinom i posebnim sjajem. Moj tekst posvećen je onim istaknutim Albancima koji samnom dijele isto mišljenje i to: ( Meto Zenka, Haxhi Lajçi, Shaban Hasangjekaj, Ganija Kukaj, Rexhep Cunmulaj, Xhemal Peroviq,Fikret Fatjoni Lulanaj i mnogi drugi)

Sa posebnim zadovoljstvom šaljem vam iskrene čestitke, poput svjetlosti koja obasjava naše zajedničke staze. Vaš doprinos bogatstvu naše države je kao lučni svod koji čini našu Crnu Goru još ljepšom i snažnijom. Neka naša prijateljstva budu poput svetionika koji osvjetljava put u zajedničku budućnost. Vaša posvećenost, humanost i ljubaznost čine nas boljima, a naša zajednica postaje još ljepša zbog vašeg prisustva. Neka svaka riječ ove čestitke odražava toplinu i prijateljstvo koje osjećam prema vama. Radujem se daljoj saradnji, i prijateljstvu koje nas veže. 

Vaše zastave su bile svjedoci trenutaka veličanstvenih pobjeda, ali i teških iskušenja. U vremenima izazova, narod pod vašim zastavama je pokazao ne samo svoju snagu, već i solidarnost, jedinstvo i spremnost da prevaziđe sve prepreke. Radujem se budućoj saradnji, zajedničkom pregnućim i izazovima. Želim vam sretan Dan albanske zastave i izražavam zahvalnost zbog svjetlosti koju unosite u naše živote.

Related posts

U susret lokalnim izborima u Cetinju: Građani biraju između osam političkih partija i koalicija

Dijaspora BiH Administrator

IN MEMORIAM RIFAT RASTODER-BORAC ZA GRAĐANSKU CRNU GORU  (1950-2023)

Dijaspora BiH Administrator

Borut Pahor: Podržavam ubrzani pristup Ukrajine i BiH u EU

Dijaspora BiH Administrator

Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje negira špekulacije koje kruže društvenim mrežama

Dijaspora BiH Administrator

AKADEMIK ZLATKO BULIĆ, NAUČNA MISAO I DJELO

Dijaspora BiH Administrator

Akademik DANU Nikola Belada: Crna Gora je bolesna

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment