Gastro

Pariski sajam je lansirao, digitalnu platformu preko koje se može nabaviti više od 1500 čokoladnih kreacija

Čokolada, poslastica bogova, u Gradu svjetlosti se nedavno predstavila na bezbroj načina. Jubilarni, 25. Sajam čokolade pokazao je klasične načine spravljanja ali i nove, najsmjelije! Kao prvo, ne radi se o čokoladi, nego čokoladama jer ih je mnogo i veoma su različite. Najnovija otkrića su čokolade pomiješane s kestenom, vinom, žitaricama opojnih mirisa cvijeća, biljaka i voća. Izlagane kao “table”, “stijene” ili krem za kolače i kruh, najviše uspjeha su imale aromatizirane čokoladne poslastice, ali i one s kafom i cimetom.

Pariski sajam je lansirao i Marketplace, digitalnu platformu preko koje se može nabaviti više od 1500 čokoladnih kreacija, koje ostvaruje 50 obrtnika iz Francuske i inostranstva. 

Kakao osnova kvaliteta

Ne treba zaboraviti kako je svaki uspješan čokoladni proizvod, baziran na kvalitetnom kakau. Zato su proizvođači stavljeni u prvi plan i veoma valorizirani. Došli su u Pariz iz Sao Tomea, Venezuele, Perua, Haitija, Togoa, Alžira ili Kameruna.

Četvrt stoljeća Jean-Luc Decluzeau oduševljava posjetioce skulpturama pariskih spomenika ili životinja cijele planete. Nedavno je slavio Napoleona Bonapartea, zbog obilježavanja 200. godišnjice njegove smrti. Pokazao je i predivnog rinocerosa kao i 1,60 cm visoku, čokoladnu panteru. 

Jedna od atrakcija sajma bila je i čuvena Guernica, slatka adaptacija slavnog Picassovog platna koju su ostvarili baskijski, španski i francuski proizvođači čokolada da bi obilježili 84. godišnjicu bombardiranja ovog grada. Utrošeno je 500 kilograma čokolade, a obrtnici i umjetnici su radili adaptaciju dva mjeseca.

Najpoznatiji “šefovi” su se svaki sat mijenjali pred publikom i uživo pripremali različite slastice s četiri strane svijeta. Posjetioci su ih mogli probati besplatno, nakon svake demonstracije. Djeca su uživala, pripremajući najdraže slastice uz pomoć studenata najboljih škola kolača, u prostoru samo njima posvećenom.

Ipak, modna revija čokoladnih haljina privukla je svaki dan, u 16 i 17 sati, najviše publike. Bila je posvećena mecenatu hirurgije srca.

Džana Mujadžić

Related posts

Ovako pripremite Begovu čorbu, miljenicu svake trpeze

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment