Pogledi

KNS: DOSTA SA URUŠAVANJEM BH. FUDBALA

Saopćenje Ibrahim Osmanbašić. predsjednika udruženja KNS –  nakon fudbalskog skandala na Koševu i prekida utakmice Sarajevo-Borac.

Konačno se  neko našao na rukovodećim funkcijama fudbalskih klubova u BiH– da kaže: “Dosta!“ 

Očito da se već decenijama kroz fudbal, a i sport generalno, ruši država Bosna i Hercegovina. Tu su značajno uključeni kočničari demokratskih i reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, koji žele uništenje bh. sporta i države BiH. Kroz participaciju u raspodjeli funkcija i nadležnosti u sportu prema entitetskoj podjeli i tri konsitutivna naroda  – patriote su potpuno istisnuti iz stuktura a kao predstavnici iz Bošnjačkog korpusa su uzeti „podobni“ koji zanemaruju interese sporta i države , te grade lične karijere i značajno profitiraju. 

Institucije koje zastupaju interese sporta  i bh. fudbala treba da se usaglase i ujedine, isto kao što su rušitelji Bosne i Hercegovine ujedinjeni i složni su u brukanju naših državnih reprezentacije, bh. fudbala i sprta uopće.

Situacija je odavno alarmantna već, stanje na terenu katastrofalno već godinama – i krajnje je vrijeme da se stane na put rušiteljima BiH koji kroz zloupotrebljavaju sportske strukture i ruše nam ponos kontinuiranim spletkarenjem koje se toleriše i o kom se šuti u intelektualnim krugovima i zvaničnim institucijama – kao to je cijena što nam je omogućeno da možemo imati međunarodne nastupe. Ipak cijena je previsoka i daljnja tolerancija korupcije u sportu može nas koštati odumiranja ljubavi prema reprezentativnim takmičarskim angažmanima.

Kada se samo analiziraju nestručni angažmani oko izbor i rada selektora fudbalske reprezentacije BiH, kao i totalna degradacija bh. reprezentacije u fudbalu jasno je da je u pitanju veoma organizovana struja koja planiranim destrukcijama institucionalno uništava bh. fudbal – od klupskog do reprezentativnog nivoa. Patriote u sport su uveliko zakazali i trebaju to nadoknaditi – jer su ruralne nogometne ekipe odavno potkopale urbane – što je potpuna antilogika, a naši sportski radnici, koji su lišeni časti, ne vide od koruptivnog sljepila da tonemo u blato bruke – baš zbog njihove šutnje, pognute glave i dignute ruke.

Ovo je prvi put da se neki klub pobunio prema očitoj i lako dokazivoj sistemskoj nepravdi koja se provodi u bh. fudbalu – a sigurno ako FK Sarajevo ne bude podržano od institucija vlasti i društva da će biti još više šikanirano.

Ibrahim Osmanbašić, predsjednik KNS-a

Sarajevo, 14.3.2024.godine.

Related posts

IGK: Proglasite 8. decembar Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINSKI PATRIOTIZAM I SLOM PUTINOVE VELIKE RUSIJE

Dijaspora BiH Administrator

Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: Kako izbjeći samouništenje zapada? 

Dijaspora BiH Administrator

KAD PADNE MORAL I ZLOČIN SE DIŽE NA PIJEDESTAL

Dijaspora BiH Administrator

Dok se priziva reakcija OHR-a: Hoće li Schmidt odlučiti da trinaest Bošnjaka ne vrijedi koliko i trinaest Hrvata?

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nastavlja antidržavnu praksu svog prehodnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment