Zdravlje

Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručen donacijom ultrazvučni aparat za djecu oboljelu od raka

Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla dobila je danas ultrazvučni aparat za djecu koju su udruženo ralizirali Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, Udruženje roditelja i Udruženje rodtelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ uz pomoć Američke trgovačke komore u BiH.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić upriličio je prijem za predstavnike Američke privredne komore u BiH , Udruženje“ Srce za djecu oboljelu od raka“, Kompanije „ZIRA“ iz Sarajeva, Kompanija „Menprom“iz Tuzle i Addiko“Banke, povodom društveno korisne akcije, koju su pokrenuli Američka privredna komora u BiH u saradnji sa Udruženjima „Srce za djecu oboljelu od raka iz Sarajeva“ i sa Udruženjem „Iskra“ iz Banja Luke.Akcija je imala za cilj prikupljanja finansijskih sredstava za potrebe liječenja djece hospitaliziranih na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, Odjeli dječije hematologije UKC Republike Srpske i Odjeljenja dječije hematologije za Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar.

Grad Tuzla se uključio u akciju i obezbijedio 7.000 KM sredstava iz tekuče rezerve koje su iskorištene za sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječiju bolnicu UKC Tuzla. Prikupljanje sredstava trajalo je dva mjesceca , a vrijednu donaciju su osim UKC Tuzla dobili i Klinički centri u Banja Luci i Mostaru. Ovoj humanitartnoj akciji se udazvalo preko 40 kompanije.Između ostalih prijemu su prisustvovali predstavnici Američke privredne komore u BiH(AmCham BiH) , Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.
-Kada obilježavamo važan jubilej 20 godina rada( AmCham) u  BiH) , veoma sam zadovoljan što smo krunu naše aktivnosti u ovom važnom jubileju obogatili baš na ovaj način-istakao je Nedim Hamzić, generalni sekretar Američke privredne komore u BiH, te naglašava posebno da se odazvalo preko 40 kompanija  i što su se odazvali Grad Tuzla i gradonačelnik na ovakvu aktivnost.

Ovom prilikom se i Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srece za djecu oboljelu od raka“ takođe zahvalio gradonačelniku Tuzle,Američkoj privrednoj komori u BiH, što su prepoznali ovaj ultrazvučni aparat koji će olakšati našoj djeci i cijeloj pedijatriji, naglasio je Kubat.
Kako je istakla na svečanom uručenju ultrazvučnog aparata , načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, doc.dr. Lejla Osmančević, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju je dobilo ovu vrijednu donaciju , koja će doprinjeti boljoj dijagnostici , a time i liječenje djece oboljele od malignih bolesti.

Na donaciji veliku zahvalnost su uputili uz načelnicu i šef Odjeljenja za hematologiju i onkologije Klinike za dječije bolsti , prim.dr.Amila Latifagić i pomoćnik za medicinske poslove doc.dr. Igor Hudić .
Dr Hudić je uz zahvalnost na današnjoj donaciji podsjetio i na projekat Roditeljske kuće za čiju realizaciju je takođe zaslužio „Srce za djecu oboljelu od raka“.Udruženje Srce za djecu ima uspješnu saradnju sa hematološko-onkološkim odjelima u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci i Mostaru , istakao je predsjednik Udruženja za djecu oboljelu od raka , Fikret Kubat, te pojasnio, da članovi Udruženja osluškuju potrebe naše zajednice , ali i medicinskog osoblja i nastojimo da animiramo društvenu zajednicu kako bismo mogli nabaviti neophodnu medicinsku opremu , naglasio je Kubat.

Jedan od donatora koji je svojom donacijom podržao ovaj projekat je gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , koji je prisustvovao primopredaji ultrazvučnog aparata i ovom prilikom je naglasio da se velikog srca odazvao da pomogne donaciju ultrazvučnog aparata.Pored Tuzle donaciju medicinske opreme dobile su i pedijatrijske Klinike u Mostaru i Banja Luci.

Duška REBIĆ 

Related posts

Udruženje pomoć bolesnim – ŽIVOT: Apel za Amara Halilovića , dijete koje je imalo operaciju odmah po rođenju

Dijaspora BiH Administrator

Austrija: Počeo četvrti lockdown, zatvoreni kafići, restorani, božićni sajmovi…

Dijaspora BiH Administrator

Porodični dan „Zdravo svima“ održan u Brčkom

Dijaspora BiH Administrator

Hrkanje moze biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Dijaspora BiH Administrator

Već je prošlo  25 godina od prve kardiohirurške operacije u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Pandemija danas zahtijeva digitalizaciju zdravstvenog sistema

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment