Globus

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj bio glavni govornik na “iftaru solidarnosti između muslimana i Jevreja”

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj je bio glavni govornik na muslimansko-jevrejskom međureligijskom iftaru koji su zajednički organizovali Američko muslimansko i višereligijsko vijeća za osnaživanje žena (AMMWEC) i jevrejska kongregacija “B’nai Tzedek” 21. marta 2024. godine u mjestu Potomac nedaleko od Vašingtona.

Ambasador Alkalaj je u svom govoru podijelio iskustvo zajedništva bosanskih muslimana i bosanskih Jevreja, koje je mnogo više od pukog suživota, a koje se gradilo stoljećima zajedničkog života u harmoniji. Naveo je da se to bosansko iskustvo često ističe kao model za normalan i zajednički život između Jevreja i muslimana. Istakao je da su bosanski muslimanski i Jevreji pomagali i štitili jedni druge u vremenima progona. Kao primjer toga, podsjetio je na priču o sarajevskom Purimu s početka 19. vijeka, kao i muslimane koji su štitili Jevreje tokom Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji okupiranoj od strane sila osovine. Također je podijelio i priču o sarajevskoj Hagadi koju je kustos muzeja, musliman, sakrio u džamiji kako bi je spasio od nacista.
Naglasio je i važnost Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative, koju su potpisali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Rosensaft u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica u okviru programa kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja na holkaust.
Ambasador je zaključio da priče koje je podijelio s prisutnima predstavljaju primjere građanske odgovornosti, hrabrosti, abrahamskog jedinstva i susjedske solidarnosti, koje se moraju njegovati i prenositi na buduće generacije.

Ovaj međureligijski iftar koji se također naziva “iftar solidarnosti između muslimana i Jevreja”, organiziran je u sinagogi navedene kongregacije “B’nai Tzedek”. Na početku iftara, nakon prekida posta, u sinagogi je proučen ezan, muslimanski poziv na molitvu, i klanjana je večernja molitva, akšam namaz.

Prisutnima su se obratili i predsjednica AMMWEC-a Anila Ali, glavni rabin i osnivač kongregacije “B’nai Tzedek” Stuart Weinblatt, ambasador Izraela u SAD Michael Herzog, te zamjenik specijalnog izaslanika za praćenje i borbu protiv antisemitizma američkog State Departmenta Aaron Keyak.

MVP BiH

Related posts

32. GODIŠNJICA „CRNOG JANUARA“ U AZERBEJDŽANU

Dijaspora BiH Administrator

EVROPO NE ĆUTI!! NA RUSKU SJENKU RATA NAD UKRAJINOM

Dijaspora BiH Administrator

HEJDAR ALIJEV STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA AZERBEJDŽANA (1923-2023)

Dijaspora BiH Administrator

Prodata imovina SFRJ u New Yorku i Bernu, BiH će  dobiti 15 posto ukupnog iznosa

Dijaspora BiH Administrator

Britanski zastupnici: Treba zaustaviti Dodika i poslati NATO ili EU trupe u BiH

Dijaspora BiH Administrator

NEZAVISNOST POLJSKE SLAVNA ISTORIJA SLAVNOG NARODA

Leave a Comment