Bosna i Hercegovina

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine oglasio se u vezi sa postupanjem Ureda disciplinskog tužioca u pogledu stavljanja Diane Kajmaković, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na listu Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

– U pogledu razloga navedenih u Izvršnoj uredbi 14033, Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD od 27.9.2022. godine, koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca postupa u okviru propisanih nadležnosti te će isti biti istraženi u pogledu kršenja dužnosti u vršenju tužilačke funkcije ili funkcije rukovodica/zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u smislu odredbi o disciplinskoj odgovornosti propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Članom 70. stav 1. Zakona o VSTV-u propisana je povjerljivost radnji Ureda u istrazi.

Članom 76. i 77. Zakona o VSTV-u propisani su razlozi za privremeno udaljenje od dužnosti sudije ili tužioca. Ured nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje – saopćeno je iz UDT-a.

DIJASPORABIH

Related posts

Vilsonovo šetalište: Otvorena “Zima na Vilsu by Sarajevo Holiday Market”

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Obilježena godišnjica smrti slikara Ismeta Mujezinovića

Dijaspora BiH Administrator

Cazin: Muzej bosanskog kraljevstva organizuje Festival srednjovjekovlja 

Dijaspora BiH Administrator

Mijatović ostao bez sale za Dan državnosti BiH, fašizam živi u Banja Luci

Dijaspora BiH Administrator

U Odžaku održana „Biciklijada sjećanja“

Dijaspora BiH Administrator

Podržite udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kupovinom Bubamare Tačkice u Konzumu i Mercatoru

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment