Bosna i Hercegovina

Najavljen bogat program 19.Dana mladih Tuzle koji počinju pod sloganom „Tu smo“

Svečano otvaranje 19.Dana mladih Tuzle  će početi premijernim izvođenjem predstave „Pustolovina“, režisera  Mirze Pinjića istaknuto je na press konferenciji koja je održana povodom ovog značajnog događaja.
Učesnici predstave su 27 polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle sa kojima se šalje poruka o odrastanju i preprekama na tom putu. Prema riječima režisera Mirze Pinjića , u proteklom periodu smo istraživali šta je to što može biti prepreka jednog čovjeka i koji su to načini da se te prepreke riješa da bi čovjek mogao postići sreću u životu.Tada smo pronašli da je to roman „Robinzon Kruso“ i mi smo ga adaptirali i 2 i 3 marta ćemo imati naše premijere, istakao je režiser predstave „Pustolovina“, Mirza PinjNajmlađi su pripremili predstavu „, Pinokio“, koju će izvesti 12 ii 13 marta.Režiserka predstave je Maida Hamzić koja o predstavi ističe:-Kroz niz dramskih i pedagoških radionica smo istraživali , da li je moguće da neprihvatljivo ponašanje pretvorimo u prihvatljivo, onda smo razgovarali o posljedicama ljenačarenja , korištenja lažima i kao rezultat dobili smo predstavu „Pinokio“- ističe režiserka  predstave „Pinokio“ Maida Hamzić.
Poruku publike kroz predstavu „Test ljudskosti“ režiserka Amila Beširović predstavila je publici uz 31 mladu osobu , ističući da su psi lutalice nezštićeni , ali bi svu ljubav i vjernost dali čovjeku i publici su postavljali pitanja, da li su oni najbolji prijatelji tim psima i koliko imamo ljudskosti u sebi , naglasla je Beširović , režiserka predstave „Test ljudskosti“.
Pored tri premijerne predstave za tri uzrasta održati će se i repriza predstave  predstave „Hanke“.
Kako ističe predsjednik Pozorišta mladih Adnan Mujkić , predstava „Magareće godine „DIS Teatra Banja Luka i amaterskog pozorišta „Neretva“iz Konjica sa predstavom „Turneja“ .Puno studenata sa ADU Tuzla iz Konjica angažovano je oko te predstave , pa je to jedna lijepa saradnja. To su djeca i mladi koji su povezani sa nama i zbog tog ih dovodimo na naše 19. Dane mladih, izjavio je Adnan Mujkić.
Predsjednik Pozorišta mladih Tuzla, Adnan Mujkić  takođe ističe, da će pored predstava biće upriličena i promocija knjige „Igrograd“ .Osnivanjem Savremene umjetničke škole mi smo se obavezali da ćemo na terenu BiH prizvesti literaturu za dramsku pedagogiju. Ovaj put izdajemo „Igrograd“ .To je zbirka igara koje smo koristili svih prethodnih godina u procesu odgoja i obrazovanja djece i mladih na putu ka njihovoj ranoj spoznaji, naglasio je Anan Mujkić .
U programu 19.Dana mladih vrši se i upis u Dramski studio za djecu i mlade i odrasle, ali i prijemni za upis u treću generaciju u Savremenu umjetničku školu Tuzla u martovskom predroku.
Na kraju godišnjice obilježavanja, dodjeliti će se certifikati polaznicima Dramskog studija 2022 . i dodjela nagrada za najaktivnije članove, muške i ženske uloge, ali i nagrade za najaktivnije roditelje/staratelje.
Proslava rođendana i dodjela godišnjih priznanja će se održati u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ 1.4. 2023 godine u 19 sati.
                  Duška REBIĆ

Related posts

GENERALNA SKUPŠTINA UN: Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici!

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni aerodrom Tuzla ima i novi red letenja za 2023. godinu

Dijaspora BiH Administrator

Banja Luka: Svečana akademija za Dan državnosti Bosne i Hercegovine u zgradi velesajma

Dijaspora BiH Administrator

Milanko Kajganić je novi glavni tužilac Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

London: Sjajne Mostarke “dovele” svjetsku priču u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment