Film/TV Naš prijedlog

Pedagogija dokumentarca: Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH

Na osmom izdanju, nedavno održanog Međunarodnog Studentskog filmskog festivala u Rijeci, glavno priznanje za najuspješnije dokumentarno ostvarenje dobila je Jasmina Beširević, za film “Sad sam ja Irena”. Rediteljica je pobijedila među 38 odabranih dokumentaraca, od 700 njih, pristiglih s cijele planete.

Žiri je obrazložio kako je – Mlada autorica, minimalnim sredstvima uspjela navesti svoju protagonisticu na filmsku introspekciju, jedne lične drame. U rediteljski čistom, ljudski ravnopravnom odnosu, zajedno su kreirale dramsku situaciju od koje je nastala ova briljantna, dokumentaristička minijatura. Zbog autorske zrelosti kojom tematizira verbalno zlostavljanje u porodici, žiri jednoglasno nagrađuje Jasminu Beširević za film “Sad sam ja Irena”.

Nadarena rediteljica je svoj zadnji dokumentarac koji je nazvala “Bosanski Broadway”, pokazala na 27. Sarajevo film festivalu, prošlog ljeta. Ispričala je isječak postojanja 16 mladih glumaca iz BiH, odabranih od strane američke produkcije, upotpuniti ličnim znanjem i talentom -brodvejski mjuzikl.Većina ih nikada nije glumila u takvoj formi spektakla, iako gotovo svi nastoje ostvariti međunarodnu karijeru jer ih u njihovoj zemlji nedovoljno prate i upotrebljavaju njihove, očite sposobnosti i umijeće. Pri kraju mnoštva nastupa u brojnim gradovima i mjestima, bh. glumci gube početnu poletnost jer se bliži povratak u stvarnost, koja im ne odgovara.

Istiniti događaj

Jasmina Beširević je bila ugodno iznenađena i veoma počašćena što je njezin film bio među ostvarenjima zvaničnog, dokumentarnog programa, najznačajnijeg festivala oblasne, sedme umjetnosti, čija se slava iz godine u godinu povećava i potvrđuje.

Ideju za projekt, sineastica duguje prijateljici, zaposlenoj u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, koja je zaista pripremala sličan događaj.

Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH, zemlju njezinog porijekla. Smatra kako je diplomatska institucija, zbog toga što je pozvala mlade glumce iz cijele zemlje, napravila veliki korak u spajanju Starog i Novog svijeta.

Ona ih oba dobro poznaje: završila je srednje obrazovanje u Njemačkoj, a studij ekologije pa pedagogije u SAD/New York/, gdje je i magistrirala. Dugo je bila profesorica na Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu, pa poželjela promijeniti zvanje. Pohađala je Restardovu školu dokumentarnog filma, te se uspjela upisati na Akademiju dramskih umjetnosti i studirati filmsku i tv režiju.

Džana Mujadžić

Related posts

U žiriju slijedećeg Berlinalea nalazi se i bh. kasting direktorica Timka Grahić alias Grin

Dijaspora BiH Administrator

Alen Hrbinić dobio nagradu za hit godine: Muzika nas spaja i ona je naš smisao života

Dijaspora BiH Administrator

Goražde: U potrazi za zdravljem, obišao mnoge svjetske klinike, a lijek pronašao u rodnom gradu

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Na skupštini Bosanske etničke škole povjerenje opet dobio novi-stari školski odbor

Dijaspora BiH Administrator

Uspješna manekenka i svjetski model, Zagrepčanka Elena Dizdar potiče iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

OBN-u počeo emitirati talk show “U fokusu sa Zvonkom Komšićem”

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment