Naš prijedlog Vijesti

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u kanadskoj pokrajini Alberti!

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je dobio pismo iz ureda premijerke kanadske pokrajine Alberte Danielle Smith u kome između ostalog piše:

“Vlada kanadske pokrajine Alberta najoštrije osuđuje nedopustivu, besmislenu mržnju i nasilje koji podstiču genocid. Vlada Alberte će kontinuirano odavati počast i sjećati se žrtava genocida u Srebrenici, uključujući više od 8.000 ubijenih bošnjačkih muškaraca i dječaka i hiljade raseljenih iz svojih domova. Zakon o mjesecu sjećanja, osude i prevencije genocida postao je zakon u Alberti 26. marta 2021. Zakon proglašava april svake godine za mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida, uključujući i genocid u Srebrenici kako bi se prepoznao utjecaj zločina genocida, sjećali se žrtava i promovirali bolje razumijevanje uzroka genocida u Kanadi i širom svijeta.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada dr. Emir Ramić se zahvalio premijerki Alberte Danielli Smith. 

“U teškom vremenu u kome se nalazi svijet kada je istina, pravda, kultura sjećanja, međunarodno pravo i međunarodne institucije napadnute od mnogih. U vremenu kada se mora posvetiti posebna pažnja potpunoj zaštiti države Bosne i Hercegovine i njenih državnih simbola, njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, državnosti i međunarodnog političkog i pravnog subjektiviteta vaše pismo daje nadu za bolju budućnost istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve toga največeg zločina poslije holokausta u Evropi. Istovremeno vaše pismo daje nadu i za bolju budućnost države Bosne i Hercegovine, a samim tim i Evrope i svijeta. Vaše pismo daje nam sagu o borbi protiv negatora genocida, falsifikatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu Srebrenici i glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca”, napisao je Ramić u odgovoru premijerki Alberte.

Ramić se zahvalio svima članovima Instituta za istraživanje genocida Kanada koji su duže vrijeme lobirali u Alberti i Kanadi za istinu i pravdu. Posebno se zahvalio dr. Ajdini Halilović iz Kalgaria i Jasmini Čolić iz Edmontona, članicama Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada koje su na lokalnom nivou Alberte ispoljile aktivnost u borbi za istinu i pravdu.

Institut za istraživanje genocida Kanada poštuje i suosječa bol žrtava genocida u Srebrenici ne samo sa kontinuiranim radom da se zločinci suoće sa istinom i pravdom, već i dajući im nadu u bolju budućnost sa kontinuiranom promocijom i lobiranjem za istinu, pravdu i kuklturu sjećanja u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

NEMA SANKCIJA ZA UDAR NA USTAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?

Dijaspora BiH Administrator

Održana godišnja skupština Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj: Izabrano novo rukovodstvo

Dijaspora BiH Administrator

Đemila Talić Gabriel pomaže studentima u BiH,  sutra će u Sarajevu dobiti i prigodnu nagradu

Dijaspora BiH Administrator

Manchester: Podrška očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Britanski zastupnici: Treba zaustaviti Dodika i poslati NATO ili EU trupe u BiH

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment