Dijaspora BiH

Poziv bh. udruženjima u Švedskoj: Veče horske pjesme u Jönköpingu

U Jönköpingu će se 11. decembra 2021. godine održati tradicionalna kulturna manifestacija ”Veče horske pjesme”. Upućuje se apel bh. udruženjima Saveza u Švedskoj da se prijave i učestvuju.

Bosanskohercegovačko udruženje „Jönköping” (Bosnisk hercegovinska förningen) iz Jönköpinga, jako je aktivno i posebno njeguje horske pjesme. To je bio i povod da je bh. udruženje „Jönköping” organiziralo smotru horova još 2018. godine, otkada je ta kulturna manifestacija postala tradicionalna.

Veče horske pjesme prvi put je održano u decembru 2018. godine, kada su nastupili horovi iz: Norrköpinga, Gislaveda, Värnama i hor domaćin iz Jönköpinga, kao i pjevači sevdalinki.

Melina Glavaš (56):

– Hor u Jönköpingu smo osnovali prije skoro pet godina i nakon uspješnih nastupa na regionalnim i saveznim smotrama kulture i stvaralaštva probudila se ideja da ovdje, u našem gradu Jönköpingu, imamo i nešto više, kako bi široj publici pokazali i približili našu bosanskohercegovačku kulturu.

Veče horske pjesme je prvi put održano u decembru 2018. godine, kada su nastupili horovi iz: Norrköpinga, Gislaveda, Värnama i hor domaćin iz Jönköpinga. Nastupili su i pjevači sevdalinki.

Godinu dana poslije, 2019. godine, održali smo Veče horova sa specijalnim gostima iz BiH, etnomuzikolozima: Zaninom Berbićem i Lejlom Čaušević-Karačić. Zbog pandemije koronavirusa nismo organizirali smotru u 2020. godini. Drago nam je da smo sada u prilici nastaviti sa već tradicionalnom manifestacijom ove, 2021, tačnije 11. decembra, te pozivamo sve horove koji su aktivni i udruženja u Savezu bh. udruženja u Švedskoj, da nam se pridruže! Naš horovođa, Amir Islamović, član je GO Saveza bh. udruženja u Švedskoj i predsjednik regionalnog Odbora za kulturu, dosta se trudi, čak je pokrenuo i zajednički hor koji je imao par jako zapaženih nastupa.

Amir Islamović (61):

– U bh. udruženju Jönköping sam od 2018, gdje sam vođe horske sekcije, uz to član sam i predsjednik Odbor za kulturu Jönköping regije od 2020. Osvajamo i  prvo mjesto na regionalnoj i saveznoj smotri kulture već 2018. Osnovali smo i zajednički regionalni hor, kojim i rukovodim, time smo postigli masovnost i kvalitet, to je reprezentativan hor. Počinjemo biti hor na nivou Švedske jer imamo članova hora  koji su izvan regije. Najveći broj članova ovog hora su iz Värnama, Gislaveda, Jönköpinga i Gnosjö, pridružilo nam se nekoliko članova i iz Växjö. Veliku podršku imamo i u Savezu bh. udruženja u Švedskoj i predsjednika Kenana Jašarspahića, sa kojim imam izuzetno dobru suradnju. Angažujem se na međusobnoj suradnji bh. udruženja, razmjeni iskustava, omasovljenju, obrazovanju vodećih kadrova i članova horova kroz kurseve i suradnju sa našim i švedskim muzički obrazovanim kadrovima za pjevanje. Imamo učestale nastupe, sve u cilju podizanja kvaliteta i što bolje promocije  naše tradicije, kulture, muzike i pjesme. Uslovi rada nisu najbolji zbog pandemije, uradilo se dosta, nadam se biće još bolje. Apelujem na sve bh. horove u Švedskoj da se prijave na Veče horske pjesme.

Prijave na Veče horske pjesme

Manifestacija će biti 11. decembra u 19:00 sati – okupljanje u 18:00: Aula Erik Dahlberg gimnazije, Föreningsg. 2, parking Tullportsg, Jönköping. Prijave su za udruženja pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj. Prijava  treba da sadrži najviše tri pjesme sa nazivom pjesme, autora i ko je pripremio hor.

Prijave najkasnije do 7. decembra 2021, slati mailom na Edin Glavaš: edin­­_glavas@hotmail.com mobil: 0739-84 60 67; Bosanskohercegovačko udruženje Jönköping.

Piše: Fikret TUFEK / BHRF

Related posts

PET GODINA PORTALA BHDINFODESK: PORTAL ZA ISTINITO INFORMISANJE I POZITIVNE VRIJEDNOSTI U DIJASPORI I DOMOVINI

Dijaspora BiH Administrator

Prvi magistar političkih nauka na Univerzitetu u Kelnu ponos Podrinja

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 362: KOLUMNE, TURIZAM, KNJIGA, FABRIKA I ORAH

Dijaspora BiH Administrator

Ambasador Kozarić: Proteklih godina veliki broj bh. državljana, uzeo državljanstvo Austrije

Dijaspora BiH Administrator

Turkish Airlines od ljeta povećava broj letova za Sarajevo

Dijaspora BiH Administrator

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment