Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada: Marija Zakharova potvrđuje da rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

GK reagovao na sramnu izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zakharov kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici, rekaciju prenosimo u cjelosti: 

Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, ineters koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS. Sramno negiranje genocida u Srebrenici od strane glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova je poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice. Ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.
Umjesto kontinuiranog negiranja grnocida u Srebrenici Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju  i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu. Istovremeno rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta.Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve. 
U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, amožda i bitnija od Ukrajine. 

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

Ministar Edin Ramić u Americi na manifestaciji ‘Domovino, uz tebe smo’

Dijaspora BiH Administrator

Aviokompanija Wizz Air ukinula bazu u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Cazinjanin Nisvet Dizdarević iz Francuske krenuo pješke u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida

Dijaspora BiH Administrator

Istaknuti svjetski intelektualci podržali Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu i njen evroatlanski put

Održana godišnja skupština Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj: Izabrano novo rukovodstvo

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment