Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada: Marija Zakharova potvrđuje da rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

GK reagovao na sramnu izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zakharov kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici, rekaciju prenosimo u cjelosti: 

Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, ineters koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS. Sramno negiranje genocida u Srebrenici od strane glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova je poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice. Ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.
Umjesto kontinuiranog negiranja grnocida u Srebrenici Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju  i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu. Istovremeno rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta.Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve. 
U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, amožda i bitnija od Ukrajine. 

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

Bosanskohercegovački građani u Švedskoj organizuju demonstracije za mir u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Registracija bh. dijaspore za glasanje traje do 19. jula 2022. godine

Dijaspora BiH Administrator

Salt Lake City: Samostalna izložba Sarajke Mirsade Busuladžić

Dijaspora BiH Administrator

Knjiga ‘Ne pucaj!’ Jovana Divjaka predstavljena u Frankfurtu

Dijaspora BiH Administrator

U Podgorici održan skup podrške našoj zemlji: Ako padne Bosna neće bti ni Crne Gore

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Banjaluka prestigao tuzlanski po broju putnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment