Vaš stav

Obavijestili Savjet ministara i MVP BiH: Pobuna ambasadora i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

U pismu se ističe da Turković u instrukciji upućenoj 16. februara svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH zahtjeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH, 1. marta ove godine “obilježe ovaj nepostojeći praznik, te da se ministarstvima inostranih poslova zemalja prijema uputi zvanična nota sa obavještenjem o ovom spornom prazniku.”

Osamnaest ambasadora i konzula su kazali da Turković “ovom instrukcijom, kao i ranijim sličnim postupcima, urušava ustavni poredak BiH u kontinuitetu, zloupotrebljavajući poziciju ministra i uzurpirajući dejtonsku nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom.”

U pismu su istaknuli “da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu”, za što tvrde da je “bio povod za početak rata u BiH.”

Otvoreno pismo potpisali su Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Podsjetimo, ministrica Turković u instrukciji, upućenoj 16. februara svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, zahtjeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH, 1. marta ove godine obilježe praznik, te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema upute zvanične note sa obavještenjem o tome.

Izvor: Ambasadori BiH iz reda srpskog naroda odbili obilježiti Dan nezavisnosti – N1 (n1info.com)

Related posts

SRBI PIŠU AMERIMA: Zatvorite OHR – Schmidt je vehabija, otkrio ga Galijašević u Buća Potoku!

Dijaspora BiH Administrator

RUSKO RAKETIRANJE GRADOVA NASTAVAK ,,PUTINIZACIJE” UKRAJINE

Dijaspora BiH Administrator

Natalyia Fiyalka otpravnica ambasade Ukrajine u Crnoj Gori: Odaziv dobrovoljaca je toliko velik da naša teritorijalna odbrana nema ni dosta oruža da sve odmah primi u svoje redove

Dijaspora BiH Administrator

ŽELJKO KOMŠIĆ U SJENI NEUMSKIH PREGOVORA

Dijaspora BiH Administrator

Fra Drago Bojić, bosanski franjevac: “Bošnjački nacionalisti i bosanski patrioti teroriziraju ovo društvo svojom ljubavlju prema domovini”

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: SARAJEVO OBILJEŽILO OPSADU A VUČIĆ POBJEDU

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment