Zanimljivosti

HAJMO “VJEŽBATI” VEDRINU – DaBudeBolje 37: HAMAN ĆE VEDRINA SA DRINE

 Juče stao sa provjeravanjem ko je sve dobio ili nije tri zadnje objave i je li bilo ”ometanja” ili klasičnog blokiranja. Jeste pogodilo, a kada je teško jedan od ”lijekova” je temeljno pospremanje stana. Bila je ideja da pomogne legendarni zvornički moler Zizaga Čelibagić i dovršimo priču o burazu Nusretu. Trebalo je čekati kada će iz Austrije- ukazala zgodna alternativa. Zbrženo za dan ipo, a dodatni posao tek slijedi. To je ”generalka” dva regala sa odjećom koju treba provjetriti na balkonu, prebrisati prašinu u komodi sa knjigama i jednim brojem manjih eksponata za buduću muzejsku postavku Bijeli Golub, te viseća u kuhinji sa suđem. Krenuo od špajza dimenzija 94x77x 254 cm. Ko bi rekao da se na tako malom prostoru toliko napakovalo stvari. Izvadio sve, okrečio i valjda danas stići sve vratiti. A pitanje kada ću se nakaniti za ostalo.

BLIŽI SE JUBILEJ: U subotu požurio na Divič da se ”utvrdi” ponešto oko jubileja 60 godina od osnivanja Kajak- kanu kluba Drina, ranije motonautičkog. Velikog renomea- svakog ljeta glavni dio programa obilježavanja 5. jula Dana nekadašnjeg Zvornika, organizatora YU i evropskih prvenstava u motonautici…

Naravno, sastanak sa rukovodstvom kluba i čelnicma ovog mjesta protekao je lijepo- svoji i zato vedrina na fotosu. Još je rano o detaljiima, sačekati do 23. jula.  A sjajno uklopiti u Regionalnu mirovno- turističku, obrazovno- ekološku i zdravstvenu inicijativu. Za početak na relacijama “trokuta” Tuzla- Zvornik (Divič) – Srebrenica, potom proširi na cijeli region.

DOBRI ZNACI: U minut tačni kao švajcarski- Mustafa Tuhčić ispred Kasine parkiran sa klupskim kombijem. Predsjednik je kluba, nekadašnji YU i evropski prvak u motonautici. Za par minuta smo na Diviču. Već je puno gostiju u prelijepom restoranu Buran pa smo prenijeli sto i stolice na obližnji pločnik do samog jezera. A odatle vide se obrisi Kule i naslučuje turbe Hasana Kaimije. Sa Diviča gledano kada je gorjelo 92. i koje čudo: naišao kišni oblak i požar ugasio!

Ponjeo laptop sa pripremljenim što je sve trebalo i učas usaglaseno oko reda poteza. Za drugi put valjaće se uspeti na Hadžibajr. Dva su razloga, onda fotos sa divičkom djecom i još jedan koji će se najvjerovatnije štampati u monografiji.

U povratku haj da posjetimo Kazanbašču. Naravno i mezar Izeta Mehinagića. Puno je doprinijeo Klubu, mnogo nedostaje. Tuhčić je nakon rata ponovo Klub ”oživio” i dobio nadimak Golub. Smješka se da će na vratima GljiveMira, kada se jednog dana izgradi, stajati Bijeli Golub. Velim neka upamti da je u Skandinaviji u varijacijama Vita Duva, a GM na norveškom Sopp for fred, na švedskom Fredssvampen

F A K T APrvi naziv kluba je BRODARSKO DRUŠTVO Filip Kljajić Zvornik do 1992. Sa sekcijama motonauticki klub, jedriličarski klub, kajakaski klub i modelarski. A 1994 je naziv NAUTIČKI KLUB FILIP KLJÀJIĆ. Godine 1996. preregistracija u Udruženje Gradjana Sportovi na vodi Drina Zvornik, pa 2014. Kajak Kanu Rafting Klub Drina Zvornik i 2022 sadašnji naziv Kajak Kanu Klub Drina Grad Zvornik – Divič, sa sekcijama: kajak kanu, motonautika, jedriličarstvo, ronioci i modelari.

Predsjednici Kluba: Vjekoslav Andrej, Abdulah Vilić, Munever Halilović, Milenko Tomić, do 1992. ponovo Munever Halilović. Od 1994. i sve do danas je Mustafa Tuhčić.

 _________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: Fb stranica BIH DIJASPORA INFODESK ili portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na oko 200 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

LEGENDE I PRIČE S LOVĆENA (XI)

Dijaspora BiH Administrator

LEGENDE I PRIČE S LOVĆENA (VII)

Dijaspora BiH Administrator

DUGI DO-NJEGUŠI SELO VIZONARA KOJI SU OSTAVILI TRAJNI PEČAT U ISTORIJI

Dijaspora BiH Administrator

Novi trendovi: U BiH sve traženiji polovni električni automobili, evo koliko i koštaju

Dijaspora BiH Administrator

STRANI PUTOPISCI O CRNOJ GORI, CRNOGORCIMA, LOVĆENU I CETINJU (I)

Dijaspora BiH Administrator

Životna priča Ćazima Mulalića: Istaknuti Cazinjanin, zanatlija, nastavnik praktične nastave, šampion u gađanju glinenih golubova

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment