Pisana riječ

U Tuzli predstavljena knjiga „Bosanske elifnice“

U Atejeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli upriličeno je predstavljanje knjige „Bosanske elifnice“ iz edicije „Alhamiadice“ autora:Ibrahima Užičanina, Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića Seljubca. Učesnici programa bili su dr.Nihada Ibrišimović, dr.Elvir Musić, dr. Sead Seljubac i prof.Amir Sakić uz moderatora programa mr. Admira Muratovića.
Predstavljanje ovog značajnog historijskog djela je u organizaciji orijentzalnog instituta u Sarajevu ,Specijalne biblioteke „Behram-beg“ Tuzla i Centar za kulturu Tuzla u povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika , koji se u svijetu obilježava 21.februara.
Projekat Alhamiadice Bosniaca na čelu sa kordinatorima i urednicima edicije Adnanom Kadrićem i Alenom Kalajdžijom je počeo ranije, ali su svjetlo dana ugledali i od zaborava spašeni i ugledali 2023 godine.Od zaborava spašeni su tri značajne elifnice istaknutih učenjaka, vjerskih i kulturnih pregalaca, Ibrahima Užičanina i Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića.
Prve dvije elifnice je transkribirdi transliterinale i priredila je Sumeja Bičević ,dok je Elifnicu Ibrahima Smajića priredio njegov krvni potomak Amir Sakić, koji je priredio bosniste Bosanske elifnice objavljene su u Sarajevu u suizdavaštvu Instituta za jezik , Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu , te uz podršku i pribavljanje rukopisa priređenih djela Austrijske nacionalne biblioteke u Beču i Gazi Husref-begove biblioteke u Sarajevu.
Knjiga je podijeljena na četiri osnovne cjeline.Prva cjelina čini Uvod , dok se ostale odnose na tri Spomenute elifnice donesene u izvornoj originalnoj formi i teksta na moderno latinično pismo, praćen temeljnim analizama teksta , koje potpisuju Bičevac i Sakić.
Na samom kraju ovog izdanja značajnog djela nalazi se i Riječnik manje poznatih riječi , prikaz prof.dr. Elvira Mušića.

Duška REBIĆ

Related posts

PREDSTAVLJANJE AZERBEJDŽANSKIH KNJIŽEVNIKA U CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA “ISJEČAK KRUGA” KNJIŽEVNICE NATAŠE ŽURIĆ

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE POETSKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE (III): DINA MURIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Promovisana knjiga „Usporeni genocid u Bosni“ autora Diega Arrie

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanja poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Šenida Kajević

Dijaspora BiH Administrator

INTERVJU SA ZORANOM VULEVIĆEM KNJIŽEVNIKOM

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment