Pogledi

IGK: Predsjedniče Van der Bellen, vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je pismo predsjedniku Austrije Alexander Van der Bellen koji je dodijelio najveće austrijsko priznanje “Veliku zlatnu medalju časti na lenti” negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

Pismo donosimo u cjelosti:

Vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene Nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente. Negator genocida u Srebrenici Peter Handke zaslužuje od vas osudu, a ne najveće austrijsko priznanje.

Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Austrije, velike i značajne svjetske sile dodjeliti najveće austrijsko priznanje čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh entiteta Republika Srpska, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu Bosnu i Hercegovinu, prizivajući njenu etničku podjelu. Time ste poslali poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glurifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo  javnost Austrije i njene političke i akademske elite u ovom času, na ovom mjestu i povodom ove vaše sramne odluke da zastanu i da razmisle, kuda i gdje ide Austrija koja najvećim priznanjem podržava negatora genocida u Srebrenici.

Nagrađivanje negatora genocida predstavlja zločin i podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A austrijska nagrada opominje na novi genocid. 

Protestujemo protiv ove necivilizirane odluke i tražimo da je bezuslovno povučete. Jer to je kao da se orden daje nekome ko negira holokaust.

Dati najveće austrijsko priznanje negatoru genocida je do sada najveći austrijski udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove, međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo putove izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjekjtivitet evropske države Bosne i Hercegovine u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pridružite se to velikoj ljudskoj misiji i povucite vašu odluku o dodjeli priynanja jednom od najvećih negatora genocida u Srebrenici u svijetu.

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

IGK: Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg Bosne

Dijaspora BiH Administrator

Tumačenje ‘Dejtona’: Ne postoji davanje i povlačenje saglasnosti na zakone koje je donijela PSBiH

Dijaspora BiH Administrator

BBC: Strah od ruskih neuniformisanih trupa na Balkanu

Dijaspora BiH Administrator

Dijaspora je naš istinski ambasador

Dijaspora BiH Administrator

Vučić se (ni)je odrekao Dodika, balansira zbog izbora u Srbiji

Dijaspora BiH Administrator

Ahmed Husagić: BiH konačno mora postati dio modernog demokratskog svijeta

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment