Vijesti

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici


Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} je kontinuirana borba za istinu o genocidu i pravdi za žrtve toga zločina tokom cijele godine. O genocidu u Srebrenici moramo misliti i raditi kontinuirano svaki dan. To je osnov koji će onemogućiti nove velikosrpske nasrtaje na BiH i Bošnjake. Genocid nad Bošnajcima Srebrenice ne tiče se više samo Bošnjaka, on je sastavni dio svjetske svijesti i savjesti. Pitanje genocida u Srebrenici je pitanje cijelog čovječanstva.
IGK je dobio pismo od Jason Luaa ministra za kulturu kanadske pokrajine Aleberta. U pismu koje je napisano u ime Vlade Alberte između ostalog stoji:

“Ured premijera zatražio je od mene, kao ministra kulture, da odgovorim u ime Vlade Alberte. Vlada Alberte oštro osuđuje besmislenu mržnju i nasilje koji su u srcu svakog genocida. Genocid je najrazorniji oblik mržnje, rasizma i netolerancije i ostavlja ožiljke na potomcima žrtava. Vlada Alberte odaje počast žrtvama, uključujući više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni kao posljedica genocida u Srebrenici. U Alberti je 26. marta 2021. godine postao zakon o mjesecu sjećanja, osude i prevencije genocida. Zakon proglašava april svake godine za mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida. To znači da je mjesec april određen da se prepoznaju posljedice zločina genocida, sećaju se žrtava i promovišu bolje razumijevanje uzroka genocida širom svijeta”.

Alberta se tako pridružila Vladi Kanade i vladama kanadskih pokrajina u priznavanju genocida u Srebrenici. Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici u Kanadi koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države BiH? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta. Zločinom genocida stvorio se entitet RS na tlu Bosne i Hercegovine i treba zahtijevati da se to djelo i njegovi izvršioci sankcioniraju pred internacionalnim institucijama prava. To, naravno, nije cjelokupan srpski narod.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Knjiga ‘Ne pucaj!’ Jovana Divjaka predstavljena u Frankfurtu

Dijaspora BiH Administrator

BiHUnited nova platforma za umrežavanja bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

U 11 švedskih gradova danas su održani protesti za Bosnu i Hercegovinu

Dijaspora BiH Administrator

Linz: Predstavljanje knjige Život na stiku!

Dijaspora BiH Administrator

Protesti za svoju domovinu: Emotivni govori na skupu u Ženevi

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment