Vijesti

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Projekat Bosnia International izrazio je podršku peticiji za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, inače pokrenutoj od strane građanskog i međureligijskog aktiviste Vladimira Andrlea.

Ovim putem pozivaju se svi građane Bosne i Hercegovine da svojim potpisom daju podršku peticiji, što je u konačnici poziv svim članicama Vijeća za implementaciju mira, OHR-u i UN-u da razmotre privremeno ili stalno isključenje Ruske Federacije iz spomenutog tijela.

– Jedna država koja je u velikoj mjeri prekršila međunarodno pravo, izvršila agresiju na susjednu državu jednostavno ne treba i ne može da bude garant i implementator mira BiH. Ruska invazija na Ukrajinu, pokazala nam je da politički establišment Ruske Federacije nije za mir i demokratiju što ih čini nesposobnim za članstvo u ovom tijelu, ističe predsjednik Bosnia International Ernad Deni Čomaga, Bosanac sa adresom u Njemačkoj.

Dodao je i kako je sada prilika da se ukloni višegodišnja blokada rada PIC-a te da se OHR uz konstruktivan dijalog angažuje po pitanju jačanja kapaciteta države BiH – posebno u pogledu njenog opstanka i ubrzane integracije u Evropsku uniju.

– Mislim da je ovo pravi momentum da se destruktivne sile u BiH polako ali sigurno pošalju tamo gdje im je mjesto, zaključio je Čomaga.

Peticiju možete potpisati putem ovog linka.

Bosnia International

Related posts

U Luksemburgu obilježen 9. januar, dan početka genocida nad Bošnjacima

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo u prazničnom ruhu dočekuje Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovačka dijaspora za božićne i novogodišnje praznike ostavi stotine miliona KM u domovini

Dijaspora BiH Administrator

Maribor: Inicijativa o osnivanju Bosanskog Akademskog Društva u Sloveniji

Dijaspora BiH Administrator

Berlin: Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovara sa predstavnicima bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

Leave a Comment