Dijaspora BiH

Živinice: Budućnost BiH je neupitna – dijaspora će uvijek biti okrenuta domovini

U okviru ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore Grada Živinice, u srijedu, 29. decembra 2021. godine održana je konferencija “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore”, koja je okupila predstavnike vlasti u BiH i predstavnike bosanskohercegovačke dijaspore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

image

Učesnici konferencije bili su: Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Samir Kamenjaković, gradonačelnik Grada Živinice, Haris Halilović (Njemačka), Dženita Abaza (Švedska), Alena Demirović (Kanada), Namik Alimajstorović (Velika Britanija), Željka Šećerbegović (Danska), Azra Hodžić-Kadić (Austrija), Azim Čaušević (Njemačka), Mubina Vrtagić (Slovenija/Belgija) i Admir Mehmedović (Austrija).

Naime, uz sve probleme i izazove sa kojima se bore građani u BiH, gdje posebno izdvajamo problem odlaska velikog broja mladih, obrazovanih ljudi iz BiH, u posljednje vrijeme došlo je i dolazi do raznih informacija o političkom stanju u BiH koje sve njene građane, kako one u BiH, tako i one koji žive izvan njenih granica – širom svijeta, dovode u situaciju zabrinutosti, a često i zastrašivanja.

Cilj konferencije bio je doći do tačnih informacija o tome šta se to trenutno dešava u našoj državi, kako građani BiH u dijaspori posmatraju trenutnu političku situaciju u domovini, ali i do prijedloga i sugestija za rješavanje određenih problema sa kojima se suočavamo i kreiranje bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Na samom početku diskusije na temu “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore”, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

image

U dvoiposatnom izlaganju predstavnika i predstavnica bh. dijaspore isticana je zabrinutost zbog trenutne političke situacije u domovini, aktivnosti koje tim povodom poduzimaju aktivisti i aktivistice i asocijacije bh. građana u dijaspori, kao i neupitan patriotizam građana BiH koji žive širom svijeta, koji su protiv bilo kakvih sukoba i podjela (osim na dobro i loše), koji će uvijek biti okrenuti domovini i na raspolaganju državi Bosni i Hercegovini na njenom putu da postane moderna i demokratska evropska zemlja, dostojna života svakog čovjeka.

Manifestacija Dani dijaspore Grada Živinice postala je tradicionalna i održava se već šest godina, u zadnjoj sedmici decembra. Organizatori jučerašnje Konferencije bili su Grad Živinice i Udruženje Most Živinice.

H.H.

Related posts

Poštovani bh. građani obilježite i čestitajte praznik ambasadorima BiH, koji su odbili obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

Vojin Mijatović: Izbori su odsudna bitka za BIH, glasovi iz dijaspore su ključ za opstanak države

Dijaspora BiH Administrator

Pročitajte tužno oproštajno pismo Bosanca koji odlazi za Njemačku

Dijaspora BiH Administrator

IGK pisao evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane Zorana Milanovića

Dijaspora BiH Administrator

Ambasador Kozarić: Proteklih godina veliki broj bh. državljana, uzeo državljanstvo Austrije

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti  402: KOOO MIIIII

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment