Dijaspora BiH

Živinice: Budućnost BiH je neupitna – dijaspora će uvijek biti okrenuta domovini

U okviru ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore Grada Živinice, u srijedu, 29. decembra 2021. godine održana je konferencija “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore”, koja je okupila predstavnike vlasti u BiH i predstavnike bosanskohercegovačke dijaspore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

image

Učesnici konferencije bili su: Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Samir Kamenjaković, gradonačelnik Grada Živinice, Haris Halilović (Njemačka), Dženita Abaza (Švedska), Alena Demirović (Kanada), Namik Alimajstorović (Velika Britanija), Željka Šećerbegović (Danska), Azra Hodžić-Kadić (Austrija), Azim Čaušević (Njemačka), Mubina Vrtagić (Slovenija/Belgija) i Admir Mehmedović (Austrija).

Naime, uz sve probleme i izazove sa kojima se bore građani u BiH, gdje posebno izdvajamo problem odlaska velikog broja mladih, obrazovanih ljudi iz BiH, u posljednje vrijeme došlo je i dolazi do raznih informacija o političkom stanju u BiH koje sve njene građane, kako one u BiH, tako i one koji žive izvan njenih granica – širom svijeta, dovode u situaciju zabrinutosti, a često i zastrašivanja.

Cilj konferencije bio je doći do tačnih informacija o tome šta se to trenutno dešava u našoj državi, kako građani BiH u dijaspori posmatraju trenutnu političku situaciju u domovini, ali i do prijedloga i sugestija za rješavanje određenih problema sa kojima se suočavamo i kreiranje bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Na samom početku diskusije na temu “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore”, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

image

U dvoiposatnom izlaganju predstavnika i predstavnica bh. dijaspore isticana je zabrinutost zbog trenutne političke situacije u domovini, aktivnosti koje tim povodom poduzimaju aktivisti i aktivistice i asocijacije bh. građana u dijaspori, kao i neupitan patriotizam građana BiH koji žive širom svijeta, koji su protiv bilo kakvih sukoba i podjela (osim na dobro i loše), koji će uvijek biti okrenuti domovini i na raspolaganju državi Bosni i Hercegovini na njenom putu da postane moderna i demokratska evropska zemlja, dostojna života svakog čovjeka.

Manifestacija Dani dijaspore Grada Živinice postala je tradicionalna i održava se već šest godina, u zadnjoj sedmici decembra. Organizatori jučerašnje Konferencije bili su Grad Živinice i Udruženje Most Živinice.

H.H.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 362: KOLUMNE, TURIZAM, KNJIGA, FABRIKA I ORAH

Dijaspora BiH Administrator

IGK pisao evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane Zorana Milanovića

Dijaspora BiH Administrator

Poštovani bh. građani obilježite i čestitajte praznik ambasadorima BiH, koji su odbili obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

Mladićev mural na muslimanskom haremu je samo jedan od dokaza kontinuiteta genocida u Prijedoru

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 355: Fotos iz Jastrebarskog

Dijaspora BiH Administrator

Magistar Muamer ef. Mujarić, düsseldorfski imam, znanjem i sposobnošću, užurbano očovječuje ljude u sredini gdje djeluje

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment