Turizam

Za osam mjeseci Bosnu i Hercegovinu posjetilo 962.897 turista

Za osam mjeseci 2022. godine ostvareno je 962.897 dolazaka turista i 2.167.603 noćenja što je značajan rast u odnosu na 2021. godinu. U cijeloj 2021. godini bilo je 960.383 posjete i 2.230.920 noćenja. Ova razlika može se tumačiti i usporavanjem pandemije Covid-19. 

Postotak stranih turista u ovom razdoblju, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iznosio je 63 %, a vodeće zemlje po broju dolazaka turista u BiH su: Hrvatska, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Slovenija, Saudijska Arabija i Njemačka.

U prošloj zimskoj sezoni oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti olimpijskih planina, o čemu govore primjeri Jahorine sa 153 dana skijanja, na 48 kilometara staza, uz pomoć čak 12 instalacija vertikalnog transporta, i Bjelašnice sa 135 skijaških dana, uz povećanje broja korisnika i prihoda za više od 30 %.

U Informaciji se naglašava da u BiH ima značajne prednosti kada su postpandemijski trendovi u pitanju – raznolikost prirodnih bogatstava, rijeke, more i planine koje zbog izuzetno čistog zraka predstavljaju zračne banje te postoji mogućnost razvijanja individualnog i outdoor turizma, što u ovom trenutku predstavlja primat nad masovnim turizmom.

Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da sukladno svojim nadležnostima u suradnji s nadležnim entitetskim i institucijama i Brčko distrikta BiH poduzima aktivnosti za unapređenje turizma u BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Objavljena je knjiga „Crna Gora – biser Jadranske obale“  Počasnog konzula Crne Gore u Republici Azerbejdžan  

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment