Religija

Ustikolina: Obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije

Prigodnim programom koji je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala s Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Ustikolina, sinoć je
obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u našoj zemlji.

Program je dio manifestacije ‘Dani džamija i džemata’ koji realizira Uprava za vjerske poslove, a izveli su ga studenti i studentice Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Obilježavanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imami, imami, članovi Izvršnog odbora MIZ Ustikolina, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, te drugi gosti i džematlije.

„Ovaj projekat razvijamo na iskustvu iz prethodnih godina. Radili smo na nečemu što je neuobičajeno u ovom vremenu, a što bi trebale raditi zapravo državne institucije. To je ovdje spalo na Islamsku zajednicu i zahvalni smo Bogu Dragome što nam je dao mogućnost da se ovim možemo baviti i da našoj mladosti možemo pokazati stoljeća, pa čak i tisutljeća postojanja kojeg vidimo na lokalitetima Presjeke, Odžaka i Aladža džamije.

Studenti Fakulteta Islamskih nauka su nama najdraži imaju posebno mjestu u našem društvu i narodu, i mi smo smatrali da upravo ova 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije zavrjeđuje da upravo s njima to
podijelimo i da oni izvedu prigodan program“, kazao je muftija Pitić.

Prema njegovim riječima, ova godina je znakovita po mnogo stvari, a jedna od njih je i nevjerovatan jubilej 585. godina od odlaska prvog hadžije sa ovih prostora u Mekku i Medinu da obavi hadž, Ishak-bega Hranušića, koji je 1438. godine kao Krajišnik sa sjedištem u Foči otišao iz tog grada da hodočasti sveta mjesta.

„Drugi značajan datum je 480 godina oslobođenja Istanbula, a treći 460 godina od dolaska Mehmeda Fatiha u Bosnu i Hercegovinu. Ono što ćemo također obilježiti, a to je i sastavni dio povijesti našeg naroda s ovog prostora, jeste 80 godina od preseljenja na ahiret Nurije Pozderca, što će biti obilježeno 11. juna 2023. godine, okruglim stolom a potom pohodom na njegov mezar na Dragoš-sedlu. Ovako pokušavamo sebe da malo ustabilimo u ovo bosansko tlo i prostor, da pokažemo i sebi i drugima da je ovo narod koji baštini tisućljeća na različite načine i da je to jedna povijest koja se rijetko gdje može sresti i vidjeti – poručio je muftija
goraždanski. 

Edib-ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina, kazao je kako sama činjenica da je Turhan Emin-begova najstarija džamija u BiH dovoljno govori koliki je njen značaj i važnost, ne samo za stanovnike Ustikoline, nego i cijelu Islamsku zajednicu i Bosnu i Hercegovinu.

Umihana Šošić, studentica završne godine i predsjednica Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka zahvalila je na mogućnosti da studenti informiraju o bogatoj historiji ovog kraja.

(Armin Mešić/Preporod.info)

Related posts

U Sarajevu održana tradicionalna manifestacija “U susret bajramu”

Dijaspora BiH Administrator

Hafiza Zejna Babić u istoj godini postala hafiza i doktorica medicine

Dijaspora BiH Administrator

Božidar Proročić: Draga braćo Bajram Šerif Mubarek Olsun! Želi vam vaš Crnogorski brat sa Cetinja

Dijaspora BiH Administrator

Prijevod Nurke Karamana poticajan za razumijevanje Kur’ana na našem prostoru

Dijaspora BiH Administrator

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 486. godišnjicu neprekidnog rada

Dijaspora BiH Administrator

Hutba povodom Dana državnosti BiH: Misli veliko, jer, ti si Bosna i Hercegovina

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment