Pogledi

UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE

Borba na svim fronotovima u Ukrajini se nastavlja svom žestinom ukrajinski otpor ruskom okupatoru je jak i snažan. Milioni izbjeglih van svoje rodne Ukrajine, prognani u drugim državama koje su otvorile svoje granice. Iza Rusa ostaje pustoš srušeni gradovi uništeni ljudski životi zločini i genocidi su samo dio onog što Putinova Rusija danas predstavlja.  Rusija svojom politikom ali i vojnom intervencijom pokazuje klasičan genocid nad Ukrajinom nastavljajući sve ono što Staljin nije uradio sada to želi da završi Putin. Primjera radi odluka Švedske i Finske, koje su bile neutralne tokom Hladnog rata, da se priključe NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi i odraz velike promjene javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Naravno ovakav prIstup nordiskih zemalja je i očekivan sobzirom da im je itekako dobro poznata ,,ruska politika. ” Zapravo cilj Rusije u Ukrajini je, kako su priznali i ruski zvaničnici imperijalne pretenzije to jest težnja da ponovno uspostavi rusku imperiju na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Rusija do sada nije uspjela da ispuni mnoge od svojih glavnih ciljeva, kao što su zauzimanje glavnog grada Kijiva i Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini, uprkos široko rasprostranjenim predviđanjima o lakoj pobjedi ,,svemoguće Rusije”. To je uglavnom zbog žestokog ukrajinskog otpora i ozbiljnih logističkih problema sa strane Rusije. Ukrajina uspijeva da odoli svim jakim napadima uprkos nedovoljnoj tehnici ali jakim patriotizmom koji krasi ovaj narod i služi kao primjer svima nama u Evropi.

Genocidna politika Rusije koja ne poštuje ni pravila rata ni ratovanja je nešto sa čim će kad tad zvanična Rusija morati da se suoči. Svaki rat jednom mora stati svaki okupator jednom mora otići. Milijarde ratne odštete će morati da plate Rusi zbog okupacije Ukrajine, ali zato se nepovratno izgubljeni životi ne mogu vratiti. Za 104 dana ruskog ubijanja, bombardovanja ukrajinskih civila, razaranja gradova, prisilnih nestanaka, proizvoljnih pritvaranja, seksulanog nasilja, mučenja, rasparčanih porodica, ratnih zločina Rusija je okupirala tek 20 odsto ukrajinske teritorije dok je izgubila 31.000 vojnika i dobar dio vojne opreme. Za 104 dana je ubijeno 243 ukrajinske đece. Samo u Mariupolju ubijeno je, prema nekim procjenama, do 50.000 civila. Sto i četri dana masovnih deportacija, silovanja, bijede i uništenja. Ukupno 14 miliona ljudi prisilno je raseljeno. Za 104 dana od početka  rata autokrata, diktator i ratni zločinac Putin je  Rusku Federaciju je uspio da izoluje  i nametne joj gvozdenu zavjesu. Ekonomski sunovrat, kao posljedica sankcija, je kažu ekonomisti gotovo neizbježan. Od političke, ekonomske, društvene izolacije, Rusiji će, procjenjuje se, biti potrebne decenije da se vrati u normalnost.

 Od ruske invazije do današnjeg dana, Ukrajina je pokazala svijetu kako izgleda herojska borba za svoj teritorijalni suverenitet i integritet, za svoju državu, crkvu, narod, jezik, kulturu za sve ono što čini Ukrajinu posebnom. Iznad svega to je snažan otpor genocidnoj politici i nastavku ratnih zločina. Čitav slobodni, demokratski svijet je jedinstven u osudi ruske agresije na Ukrajinu i zadivljen otporom koju pružaju ukrajinska vojska i narod. Evropska unija odavno nije bila jedinstvenija, kao i cijela zapadna hemisfera, sankcije Rusiji iz dana u dan postaju sve oštrije, a oružje i municija se dostavljaju Ukrajincima kako bi mogli da se brane od agresora. Preko noći je došlo do povratka na hladnoratovsku polarizaciju svijeta koji se jasno podijelio na dve nejednake strane. Po nebrojenim gradovima svakodnevno se održavaju protesti protiv ruske agresije i rata, uključujući i bar tridesetak gradova u Rusiji na kojima policija brutalno tretira demonstrante i trpa ih u zatvore. Uopšteno, u novoj fazi rata Rusija je prisiljena zaustaviti svoje iscrpno napredovanje, a Ukrajina spašava i širi svoj puni borbeni potencijal i položaj. Ključni činioc sada je sposobnost Ukrajine da iscrpljuje rusku vojsku što je duže moguće. Kao takvo, zapadno gušenje ruske ekonomije je od vitalnog značaja i ono pokazuje svu svoju snagu. 

Jedno je sigurno Ukrajina će iz ovog rata izaći kao pobjednik ma koliko dugo rat trajao ma koliko ruska ideologija zla oslikana u jednom diktatoru i zločincu danas vlada Rusijom. 

SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA SLOBODU UKRAJINE

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

UKRAJINA ODOLIJEVA RUSKOJ OKUPACIJI

Dijaspora BiH Administrator

Švedski poslanik: Šta radite da spriječite novi krvavi rat u BiH?

Dijaspora BiH Administrator

Parlamentarci, probosanci, narodnjaci, ljevičari, desničari, liberali i ini na vas je red…

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Proces rehabilitacije četničkog pokreta Draže Mihailovića u Srbiji predstavlja najgrublji oblik falsificiranja historije

Dijaspora BiH Administrator

Bakir Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Gospodine Palmer, negiranje genocida nije sloboda govora!

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment