Vijesti

U SARAJEVU, OD SUTRA, 18. SP DIJASPORE BIH U FUTSALU

Svečano izvlačenje grupa i parova obavit će se u petak, 12.05.2023. godine, u hotelu „Hollywood“ na Ilidži, sa početkom u 18 sati, a sve utakmice igraju se u subotu, od 9 sati i 30 minuta, u Kulturno sportskom i rekreativnom centru Ilidža, u dvorani “Sabit Hadžić”.

Od sutra (petak, 12. 05. 2023), pa do nedjelje, 14. maja 2023. godine, u Sarajevu će se održati 18. po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u futsalu koje tradicionalno, svake godine, organizuje Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), krovna organizacija bh. dijaspore.

Takmičarski dio najvećeg sportskog događaja u bh. dijaspori koji se, na zadovoljstvo svih, ove godine održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održat će se u subotu, 13. maja 2023. godine, u Kulturno sportskom i rekreativnom centru Ilidža, u dvorani “Sabit Hadžić”, sa početkom od od 9 sati i 30 minuta. 

Sutra, u petak, 12. maja 2023. godine, u hotelu „Hollywood“ na Ilidži, sa početkom u 18 sati, obavit će se svečano izvlačenje grupa i parova.

SPORT, DRUŽENJE, VEZA SA DOMOVINOM

– SP u futsalu je najmasovnija manifestacija okupljanja mladih porijeklom iz BiH u cijelom svijetu. Prvenstvo se održava svake godine u drugoj državi gdje su domaćini naša udruženja ili savezi građana BiH koji tamo žive. Evo, po prvi put, odlukom GO SSD BiH prvenstvo se odrzava u Sarajevu, glavnom gradu, sa ciljem da se naši mladi pokažu i stanovnicima našeg glavnog grada i na taj način iskažu odanost i ljubav prema svojoj domovini. Pprijedlog da se ove godine SP održi u Sarajevu je jednoglasno prihvaćen. Domaćin je SSD BiH, a pokroviteljstvo su prihvatili članovi Predsjednistva BiH gospodin Željko Komšić i gospodin Denis Bećirović. Posebno želim istaći da su i dvije općine iz Sarajeva, Stari Grad i Novi Grad naši partneri i da podržavaju i sponzoriraju ovo prvenstvo. Ova manifestacija ima veliki značaj za dijasporu BiH. Mi ovdje okupljamo mlade koji su rođeni izvan granica BiH i to je prilika da se upoznaju, sklope prijateljstva i budu kasnije u kontaktu i na taj način proširuju našu bosanskohercegovačku zajednicu, sa težnjom da se čuva naša kultura, jezik, tradicija i da se ne zaboravi domovina – kaže Hasan Šehović, predsjednik SSD BiH i RG za sport.

Po pravilima organizatora jednu zemlju u kojoj žive građanke i građani BiH u svijetu može predstavljati samo jedna ekipa. Prema riječima gospodina Šehovića, interes za SP uvijek je veliki. Za Prvenstvo u Sarajevu prijavljeno je 14 ekipa iz 14 zemalja.

SSD BiH je povodom SP planirao i niz drugih aktivnosti ovih dana u Sarajevu. Između ostalih, u petak, 12. maja 2023. godine, u vremenu od 10 do 12 sati održat će se i sastanak članova i članica Glavnog i Nadzornog odbora na kome će se razgovarati o dosadašnjim aktivnostima, ali i planu rada u narednom periodu. Planirane su i posjete zvaničnim institucijama Sarajeva i BiH, kako bi ih upoznali sa aktvinostima SSD BiH i razgovarali o eventualnim zajedničkim projektima, a posebno je ovo vazno nakon formiranja vlasti na svim nivoima, poslije zadnjih izbora. 

Sve ekipe bit će smještene u hotelu „Hollywood“ na Ilidži, u neposrednoj blizini dvorane u kojoj će se održati prvenstvo.

Prema našim informacijama, većina ekipa danas kreće na put ka Sarajevu. Svim ekipama želimo sretan put, prijatan boravak u domovini i uspjeh na SP. 

SSDBIH, RG za informisanje

Related posts

Izetbegović u Danskoj: Dijaspora može imati historijsku prevagu na izborima

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Dijaspora BiH Administrator

Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj na 35. Sarajevskom sajmu knjiga 2024.

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Marija Zakharova potvrđuje da rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

Dijaspora BiH Administrator

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Dijaspora BiH Administrator

“Domovino, uz tebe smo” : Turković i Ramić u Atlanti na skupu bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment