Regija

U PETNJICI PROSLAVLJEN DAN DRŽAVNOSTI AZERBEJDŽANA I DAN VRAĆANJA OPŠTINSKOG STATUSA OVOM MJESTU

Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana u Podgorici, na čijem je čelu Seyran Mirzazada, su 26.  maja Opština Petnjica i Centar za kulturu Petnjica  pripremili zajednički program povodom dana državnosti Azerbejdžana koji ova država slavi 28. maja. kada je 1918 godine, postala prva sekularna republika u islamskom svijetu, povodom dana vraćanja statusa opštine Petnjica a sve je upriličeno jer Crna Gora i Azerbejdžan slave u istoj nedelji svoje dane državnosti. Naziv kulturno.umjetničkog programa je bio Dan Azerbejdžana u Petnjici.

U 10 časova delegacija Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u sastavu: Seyran Mirzazada direktor, Božidar Proročić, spec savjetnik u Kulturno ekonomskom centru kao i član centra hroničar, Veselin Živanović i profesor književnosti Veljko Đukanović su posjetili JU OŠ ,,25 maj” Gornja Vrbica, i njenog direktora Alena Ćemana, saradnja sa JU OŠ ,,25 maj” započeta je još sa ranijim direktorom Isljamom Ćemanom i nastavaljena je u duhu tople saradnje i razgovora. Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana je uručio vrijedna izdanja knjiga  pisaca Azerbejdžana prevedena na crnogorski jezik. Na kraju razgovora dogovoreno je da će i ubuduće Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana uvjek prigodnim prilikama posjetiti ovu školu.

Nakon ove posjete nastavljena je u 11 časova posjeta Petnjici i  JU OŠ ,,Mahumt Adrović” gdje smo toplo i svesrdno dočekani od direktora ove ustanove Almira Pljakića, koji je u razgovoru predstavio svoju školu i istorijat nastajanja iste. Takođe, i ovoj školi su uručene knjige pisaca Azerbejdžana. U duhu kulturne saradnje nastavljena je posjeta i Srednjoj mješovitoj stručnoj školi na čijem je čelu vrlo agilni direktor Maruf Batilović, koji nas je upoznao sa radom škole smjerovima i brojnim aktivnostima đaka pokazano je i ogledno imanje na kom se đaci poljoprivrednog smjera imaju praktičnu nastavu iz voćarstva. Biblioteka koja je tek u formiranju u Srednjoj mješovitoj stručnoj školi obogatila je svoj fondom naslovima knjiga koje su poklonili JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš sa Cetinja na čijem je čelu direktorica Irena Nenadović kao i knjigama istaknutih pisaca Azerbejdžana. 

Na prijemu kod predsjednika opštine Petnjica Samira Agovića

U 12 časova bio je svečani prijem kod predsjednika opštine Samira Agovića sa njegovim najbližim saradnicima i to: Mehmed Adrović Predsjednik skupštine, Anela Muratović, potpredsjednica skupštine, i potpredsjednikom opštine Selvudinom Šabotićem, savjetnicom predsjednika Šejlom Šabotićem, direktorom centra za kulturu Sinanom Tiganjom i Isljamom Ćemanom profesorom fizike koji je u duhu dobrog domaćina poželio gostima dobrodošlicu ističući brojne vrijednosti koje vežu Crnu Goru i Azerbejdžan. Samir Agović je između ostaloga istakao: ,,Povratak statusa opštine Petnjica i dan državnosti Azerbejdžana koji danas svi zajedno slavimo čini nam čast da kroz kulturnu, i ekonomsku prizmu na najljepši i najbolji način upoznamo jedni druge a ima li boljeg mjesta za to od naše  Petnjice. Azerbejdžan je mnogo puta do sada pokazao i dokazao da je pouzdani prijatelj i partner Crne Gore.” Seyran Mirzazada diektor Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana je istakao sljedeće: ,,Kulturna galaksija je najljepši prostor na kome se narodi upoznaju kroz svoje običaje, folklor, umjetnost stvaralaštvo mi danas sa vama dijelimo naše zajedničke radosti ali i vrijednosti na kojima počivaju velike civilizacije. Veoma smo zahvalni našim izuzetnim prijateljskim odnosima u kojima naše dvije države na najljepši nači sarađuju i prepoznaju jedna drugu. ” Dalji razgovor nastavljen je o brojnim temema i mogućnostima za razvoj koje pruža opština Petnjica stranim investitorima. 

Splet folklornih igara iz Crne Gore

U Centru za kulturu Petnjica sa početkom u 13 časova organizovan je kulturno-umjetnički program koji je pripremio direktor Sinan Tiganj. Prije početka programa intonirane su himne Crne Gore i Azerbejdžana nakon toga pozdravnu riječ je imao predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović podsjetivši na dan istorijski važan datum vraćanja statusa opštine Petnjici ali i na veliko i nesebično prijateljstvo naroda Crne Gore i Azerbejdžana. Predsatvnici Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana su predstavili sljedeće knjige i to: Profesor Veljko Đukanović govorio je o knjizi ,,Istaknute ličnosti Azerbejdžana” autora Božidara Proročića i Seyrana Mirzazade. Hroničar Vesko Živanović pročitao je svoj osvrt na knjigu ,,Savremena književnost Azerbejdžana.” Božidar Proročić je govorio na temu:,, Azerbejdžanska književnost kroz vjekove.” Dok je Seyran Mirzazada govorio o romanu Ali i Nino i o zbirci kratkih priča ,,Karabah sudbinske priče. ” U daljem toku programa prestavljena je modna revija folklora  ,,Crna Gora jednaka za sve” đe su predstavljene narodne nošnje sjevera Crne Gore u kojima su predstavili članovi Kud LIM Berane, Duga Berane, Kud Bihor iz Petnjice, Kud Komovi Andrijevica i kud Plavsko jezero iz  Plava. U nastavku programa članovi Kuda Duga su izveli koreografiju splet igara iz Crne Gore a kraj programa su završili čkalovni Kuda Bihor sa koreografijom ,,Šarenika jabuka. ” Na samom kraju programa direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana Seyran Mirzazada je izjavio: ,,Moje srce je puno kada bratski narodi Crne Gore i Azerbejdžana slave svoje nacionalne praznike ukazali ste čast meni i mojoj zemlji da zajedno sa vama podijelimo tu radost i jačamo naše zajedničke odnose i hvala vam na tome još dugo godina ćemo zajedno slaviti i jačati sve što nas veže i spaja i čini posebnim i multikulturalnim. Nakon završenog kulturno-umjetničkog programa dočekalo nas je tradicionalno gostoprimstvo Bihoraca koje ćemo još dugo pamtiti. 

Publika u Centru za kulturu Petnjica

Piše: Božidar Proročić, spec savjetnik u Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana

Related posts

IN MEMORIAM RIFAT RASTODER-BORAC ZA GRAĐANSKU CRNU GORU  (1950-2023)

Dijaspora BiH Administrator

Hrvatska od 1. januara prelazi na euro, moguće poteškoće sa platnim prometom tokom Nove godine

Dijaspora BiH Administrator

Traži se javno izvinjenje Hrvatske: Ne u naše ime – 29. godišnjica zločina u Ahmićima

Dijaspora BiH Administrator

AZERBEJDŽAN I CRNA GORA MAJSKA VATRA SLOBODE

Dijaspora BiH Administrator

Nedostatak radne snage: Hrvatska izdala 50% više radnih dozvola nego prošle godine

Dijaspora BiH Administrator

Sjećanje na heroinu: Đulka Mulić Agić sa puškom otišla u borbu protiv fašizma

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment