Vijesti

U Frankfurtu održan skup “Snaga sandžačkog bajraka”

U subotu 20. maja 2023. godine u Frankfurtu, u organizaciji Bošnjaci Frankfurta i dijaspore, održan je svečani skup na temu “Snaga sandžačkog bajraka”.

Ovom skupu prisustvovali su mnogi prijatelji HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore koji su svojim prisustvom uljepšali ovaj skup.

Na početku skupa proučeno je ašere iz Kur’ana Časnog. Također smo bili počastvovani učenjem prelijepih ilahija.

Poseban gost koji je stigao iz Sandžaka donio je posebnu radost i svježinu te je u svom izlaganju prenio važne poruke očuvanja sandžačkog bajraka kao i njegov nastanak i značenje simbola koji se nalaze na zastavi.

Prof. dr. Jahja Fehratović govorio je o važnosti bajraka jednog naroda. Pored toga što bajrak kao simbol obilježava jedan narod i prostor na kojem živi, također svaki bajrak ima i svoju historiju. Ljudi koji su posvećeni svojoj zemlji, koji je štite i od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja, koji njeguju svoju kulturu i tradiciju, koji ulažu svoje imetke za razvoj jednog naroda i prostora na kojem žive, su barjaktari koji nastoje da kroz generacije očuvaju bjelinu sandžačkog bajraka, boreći se za jednaka prava i pravdu čime bajrak sandžački ostaje uspravan, visoko vijoreći se što simbolizira opstanak naroda Sandžaka.

Prof. dr. Jahja Fehratović objašnjava sljedeće: “Šta zapravo simboliziraju simboli na sandžačkom bajraku? Na njemu se nalaze ljiljani i polu mjesec. Ljiljani su se primarno nalazili na mnogim zastavama evropskih zemlja u Srednjem vijeku jer predstavaljaju vitešku dimenziju tog naroda i prostora. Simbol ljiljan je također predstavlja autohtono bosasnko/ bošnjačko porijeklo. Polu mjesec je pronađen na stećcima i od tada se koristi uz ljiljane, što predstavlja Bošnjake koji su vijekovima živjeli srednji put, vjerovali u Jednog Boga, a kasnije dolaskom Osmanlija prihvatili vjeru islam.
Stoga, ovaj naš grb sa tri ljiljana i tri polu mjeseca predstavalja Bošnjake kao autohtoni evropski narod koji slijede vjeru islam.”

Na kraju skupa održano je neformalno druženje na kojem smo razgovarali o svim temama vezano za naš Sandžak.

Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali ovom svečanom skupu uz želju da nastavimo zajedno da se borimo za opstanak našeg naroda, jačanju ekonomskog razvoja Sandžaka, poboljšanju uslova u edukaciji mladih, čuvajući svoju tradiciju, kulturu i njegujući bogatu historiju koja se veže za Bošnjake. Čvrsto i odvažno držati visoko bajrak sandžački koji će svjedočiti da su njegovi barjaktari bili dosljedni njegove važnosti i sa poukama iz prošlosti gradili svijetlu budućnosti za sve narode koji žive na prostoru Sandžaka.

Video: https://www.facebook.com/watch/?v=1867841383592052

https://www.facebook.com/watch/?v=767917298072383

B.net

Related posts

“Bosnie, mon Amour”: Okupili se intelektualci i umjetnici iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj

Dijaspora BiH Administrator

Brisel: Bosna neće pasti, Bosnu niko nije pokorio!

Dijaspora BiH Administrator

“5MFBH” poziva vas da se pridružite novoosnovanoj podružnici u Velikoj Britaniji

Dijaspora BiH Administrator

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH

Dijaspora BiH Administrator

BAD Austrije u Evropskom Parlamentu istako značaj elektronskog glasanja u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment