Bosna i Hercegovina

Tuzla: Obilježavanje 7.maja Dana zračnog mosta i heroja rata

U međunarodnom Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla, Udruženje zrakoplovaca –Zračni most Tuzla organizovao je Akademiju  sa ciljem obilježavanja 7.maja-dana zračnog mosta i 28 godišnjice zrakoplovne tragedije Armije Repubilke BiH, kada su poginuli članovi poade i 9 putnika u Žepi 7. maja 1995 godine.Ovom značajnom datumu na akademiji prisustvovali su porodice poginulih članova posade helikoptera, porodice poginulih ljekara , pripadnici Zrakoplovstva Armije Republike BiH i drugi gosti.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Zračni most i tadašnji pilot i učesnik svim enklavama Izudin Maleškić koji je istakao:- Udruženje zrakoplovaca-Zračni most podnijelo je 18 avgusta 2022 godine inicijativu ministarstvu za boračka pitanja TK i Skupštini TK, da se 7.maj  obilježava kao Dan zračnog mosta i da se uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima , ličnostima na području TK .

Skupština TK je jednoglasno usvojila Inicijativu 15 marta 2023 godine i ostaje samo formalno pravno usvajanje izmjene i dopuna zakona kako bi se ubuduće 7.maj obilježavao kao Dan zračnog mosta.Obilježavanjem 7.maja kao Dana zračnog mosta nastavlja se kontinuitet obiljažavanja najveće zrakoplovne tragedije Armije Republike BiH i pogibije kompletne posade helikoptera i putnika u Žepi 7.maja 1995 godine. Od tog tragičnog leta koji je ujedno bio i zadnji let prema enklavama u istočnoj Bosni .U tom letu poginuli su pilot Džemal Malkić , Enver Ćokić , letač tehničar Izet Džambić i još 9 putnika.Među poginulia su i tri ljekara, dr.Sead Halilović, dr .Husein Halilović i dr.Muhamed Deljković, 10 ostalih putnika je teže i lakše povrijeđeno. Ovo nam je prilika da se kroz obilježavanje Dana zračnog mosta podsjetimo i heroja Krajine, gdje je pala prva zrakoplovna žrtva pilot Samir Beganović koji je poginuo 1 .avgusta 1994.godine i heroji koji nisu više sa nama, pilot Edvin Iftić i Meho Merdanić, ali i nezaboravljeni ministar vanjskih poslova Republike BiH, dr.Irfan Ljubljankić i članovi njegove delegacije, advokat Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministarsva pravde , dr.Mensur Šabulić, savjetnik u ambasadi Republike BiH u Zagrebu i major Fadil Pekić pripadnik MUP-a BiH.

Dan Zračnog  je prilika da se podsjetimo javnost na nastajanje zrakoplovnih jedinica, prva je formirana na jednom aerodromu , bila je Vazduhoplovna grupa Tuzla, formirana je na Aerodromu Dubrave.Prilika je da da javost podsjetimo na neuspješan let iz Tuzle koji je izvršen 18 jula 1992.godine kada je teško povrijeđen radnik namjenske proizvodnje ,Bego Dizdarević koji je trebao biti prebačen u Zagreb , ali je avion morao prinudno sletiti i povreda nije izdražala.
Obilježavanje Dana zračnog mosta pored podsjećanja na letove za enklave u Istočnoj Bosni, prilika je i da se govori i o drugim događajima o kojima su govorili i prisutni piloti Jakub Siočić i Mujo Mušić sa sjetom na svoje poginule drugare u odbrani države tokom rata.

Na održanoj Akademiji održan je i kulturno-umjetnički program u skladu sa ovim događajem u kojem su učestovali i  mladi muzičar Armin Smajić sa gitarom, , glumac Mirza Pinjić recitacijom pjesme Dževada Brgulje , posvećene Džemalu Malkiću i glumica Ivana Petrović , direktorica Teatra Kabare Tuzla koja je istakla, da je sretna što je bila dio obilježavanja ove manifestacije koja se prvi put realizira u Tuzli i koja predstavlja dio bh istorije .Na poseban način je govorila odlomke iz višestruko nagrađivane predstave Kraljice Kosače . Svakako i ovaj kulturni program uz vođenje Edine Mateljić je pobrao mnogobrojne aplauze. Članovi Udruženja Zračni most su odali poštovanje i položili cvijeće svojim poginulim     suborcima u Dobrnji, Tuzli i Đurđeviku.

Duška REBIĆ

Related posts

Obilježena 31.godišnjica odbrane grada Tuzle na Brčanskoj Malti

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA ANTIFAŠISTIČKO BOSANSKOHERCEGOVAČKO DRUŠTVO U 21. VIJEKU

Dijaspora BiH Administrator

Komemorativno obilježavanje 25 .maja Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Dijaspora BiH Administrator

Udruženja žrtava ispred Suda i Tužilaštva BiH poručila: Umjesto novih predmeta sa A liste, Tužilaštvo reciklira Dobrovoljačku

Dijaspora BiH Administrator

Milanko Kajganić je novi glavni tužilac Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Obiljiženo 80 godina oslobođenja Tuzle 2.oktobar 1943.

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment