Pisana riječ

Tuzla: Mara Grbić dobitnica nagrade ‘Musa Ćazim Ćatić’

U povodu obilježavanja 145 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića (1878–1915.) večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona upriličena svečanost dodjele književne nagrade, koja nosi ime po tom bosanskohercegovačkom pjesniku.

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” i ove godine je organizovalo konkurs za najbolju pjesmu i priču u povodu godišnjice rođenja Muse Ćazima Ćatića o temi Bajrama. Ove godine je pristigao do sada najveći broj prijavljenih pjesama i priča, a odlučeno je da se dodjela nagrade upriliči u Tuzli.

– Na ovaj način želimo popularizirati čitanje, ali i ukazati da u našoj historiji imamo važne tačke, važne ljude, koje ne smijemo zaboraviti. Musa Ćazim Ćatić je nesumnjivo ostavio ogroman trag u kulturi čitanja, pisanja i čovjek koji je kroz svoju poeziju naučio nas važnim odgovorima na neka pitanja… Pisao je o bajramima i ramazanima u Bosni i Hercegovini tako da je on započeo bogatu liniju pisanja o toj temi, a možda čak i doprinio našem oslobađanju kada je bošnjačka književnost i tematika u pitanju – rekao je književik i publicista Meša Pargan, suorganizator večerašnje manifestacije.

Prva nagrada pripala je Mari Grbić za djelo Mama= Zima, drugo mjesto dijele: Branka Šumar Krupljanin, Zenica – Moja prva školska torba i Muhidin Šarić – Pjesma jedne trešnje, a treću nagradu su podijelili: Elvedina Suljić, Osjek (Ilidža) – Dijete i ja, Vaselin Milićević, Vrbas – Mesečeva igra i Meho Jakupović, Kozarac – Plišani cuko.

Posebna zahvalnost upućena je članovima žirija, književniku Kemalu Handanu i profesorici književnosti Ljilji Stojanović, koji su stručnim odabirom od 120 prispjelih pjesama odabrali 74 pjesme za knjigu i od njih šest nagrađene, počasnom predsjedniku Organizacionog odbora profesoru Nuriji Deliću i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i samim tim doprinijeli očuvanju od zaborava lika i djela Muse Ćazima Ćatića.

Fena

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 356: ODE DOBRA TUZLANSKA DUŠA

Dijaspora BiH Administrator

Dijana Tiganj: Njena poezija prevođena je na albanski i mađarski jezik

Dijaspora BiH Administrator

TROJA DOMOVINA MOJA – O NOVOJ KNJIZI MIRAŠA MARTINOVIĆA

Dijaspora BiH Administrator

INTERVJU SA ZORANOM VULEVIĆEM KNJIŽEVNIKOM

Dijaspora BiH Administrator

CETINJE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE KATINSJKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE

Dijaspora BiH Administrator

Senka Rastoder:  Prva i najveća ljubav  su bile knjige i pisanje

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment