Pogledi

Tegeltija traži da Njemačka etnički ‘očisti parlament od Bošnjaka’ po uzoru na RS!?

(Patria) – Savjetnik Milorada Dodika pozvao je Njemačku da “etnički očisti svoj Parlament od Bošnjaka po uzoru na RS”, piše Danas.rs.

Naime kako je napisao Milan Tegeltija na Twitteru, “Njemačka rizikuje da sa Adisom Ahmetovićem kao specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, koji je jasno deklariran kao Bošnjak dovede u pitanje percepciju objektivnosti ukupne njemačke vanjske politike u BiH kod svih drugih naroda na Zapadnom Balkanu”.

Ahmetović je danas stigao u Sloveniju u okviru petodnevnog putovanja tokom kojeg će posjetiti i Hrvatsku. Ahmetović će u Ljubljani razgovarati o predstojećim izborima u Sloveniji ali i aktualnoj sigurnosnoj situaciju u regionu i Evropi.

“Radujem se stranom putovanju u Sloveniju i Hrvatsku. Zbog trenutne političke situacije, obje zemlje igraju još više važnu ulogu za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Kao EU i članice NATO-a, obje imaju veliku odgovornost da doprinesu stabilizaciji i demokratizaciji na Zapadnom Balkanu, dok istovremeno mogu izgraditi most ka jačem približavanju EU i EU integracije drugih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Adis Ahmetović, poslanik u njemačkom parlamentu.

U Sloveniji, koja također igra vodeću ekonomsku ulogu na Zapadu Balkan, razgovori sa političarima i naučnicima su prvi na dnevnom redu.

U petak će Ahmetović otputovati u Hrvatsku gdje će se sastati sa njemačkim ambasadorom u Zagrebu Robertom Klinkeom i predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice.

Podsjećamo, u Bundestagu će naredne srijede biti održana rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i na zvaničnoj stranici njemačkog parlamenta.

Poslanici, kako je navedeno, žele da raspravljaju oko 70 minuta. „Rat u Bosni i Hercegovini je počeo 6. aprila 1992. opsadom glavnog grada Sarajeva, a završio je u novembru 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Više od dva miliona ljudi je protjerano iz svojih domova, a oko 100.000 ih je izgubilo život”, stoji u objavi Bundestaga.

Raspravu o BiH inicirao je upravo Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke. U izjavi za politički.ba on je kazao da je “važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na Zapadnom Balkanu“.

“Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, takođe pokušava da potkopa Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije”, rekao je Ahmetović.

Related posts

Pogled iz Amerike: Najveći neprijatelji države uspostavljaju svoju vlast na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Schmidt bi 30. januara trebao odgovarati na pitanja britanskog Komiteta za vanjske poslove

Dijaspora BiH Administrator

Dokle će Ujedinjeni narodi tolerisati anticivilizacijske nastupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za govornicom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda?

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Željka morbidno je vaše ponašanje spram države na čijoj ste platnoj listi

Dijaspora BiH Administrator

IGK podnio krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije RS Danijela Simića zbog negiranja genocida

Dijaspora BiH Administrator

Neumski pregovori otkrili ulogu Rusije u BiH, Dodik će sprovesti Putinovu prijetnju

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment