Vijesti

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Kao što to je to sada već običaj, i ove godine će bosanskohercegovački Australijanci obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Centralna manifestacija obilježavanja ovog za našu domovinu velikog praznika održat će se u subotu, 4. marta 2023. godine, u 20 sati, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra (ABHCA Leppington) u Sydneyu.

Program će voditi Dženita Čengić Karup, dok će goste uvodnim riječima pozdraviti Safet Alispahić, bh. aktivista i predsjednik Vijeća bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu, nakon čega će nastupiti hor Modra rijeka koji okuplja Bosance i Hercegovce u Australiji.

U oficijelnom dijelu prisutnima će se videoporukom obratiti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Za muzički intermezzo zadužen je Željko Meštrović.

Potom će se prisutnim gostima videoporukom obratiti i pisac Kemal Čopra, nakon čega će predsjednica školskog odbora Bosanske etničke škole Sydney Maida Kulić Vugdalić najaviti nastup učenika.

Federalni senator u Novom Južnom Velsu David Shoebridge će također videoporukom poslati poruku bh. građanima koji budu prisutni na ovom važnom događaju dijaspore BiH. Inače, senator Shoebridge je veliki prijatelj Bosanaca i Hercegovaca u Australiji te im je još prošle godine ponudio pomoć u vezi sa svim pitanjima koji se tiču podrške našim građanima u ovom dijelu Australije.

Veliku podršku ovom, kao i svim drugim događajima koji se tiču naše domovine pružio je i Amir Šahinović, počasni konzul BiH u Sydneyu. On će se također obratiti gostima, a nakon njega i Ali Sevim, generalni konzul Turske u Sydneyu.

Važno je naglasiti kako će manifestacija biti i donatorske prirode, s obzirom na to da će se ovom prilikom prikupljati donacije za pomoć žrtvama razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju početkom februara 2023. godine.

Manifestacija će završiti kulturno-zabavnim programom za koji su zaduženi Mirsada MuratovićKUD “Zambak” i hor Modra rijeka. Predsjednik ABHCA Ismet Halilović će ovim povodom uručiti zahvalnice.

Osim navedenih gostiju događaju će prisustvovati i: Ned Mannoun, gradonačelnik Liverpoola, Ivica Glasnović, generalni konzul Hrvatske, David Grabovac, počani konzul Bahama, Jason Constable iz Federalne policije Australije, prof. dr. Munib Karavdić, akademik, član ANUKBiH, Jasmina Bajraktarević Hayward, liderka Vijeća za izbjeglice Australije, Jeremy Jones, vođa jevrejske zajednice, fra Ivica Pečnik iz Hrvatskog katoličkog centra, dr. Mirsad ef. Kalajdžić, imam Australijskog islamskog društva BiH, Kemal Muftić, ambasador BiH u Australiji, biznismeni Kasim Salagić i Sanel Begić.

MojaBIH

Related posts

IGK dobio odgovor Schmidta o prisustvu ratnog zločinca na Danu Srebrenice: Slične situacije treba izbjegavati

Dijaspora BiH Administrator

Održana godišnja skupština Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj: Izabrano novo rukovodstvo

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Wizz Air bazirao drugi avion i uspostavio aviolinije ka 6 novih destinacija

Dijaspora BiH Administrator

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji organizuje manifestaciju posvećenu Povelji Kulina bana

Dijaspora BiH Administrator

Obaveza svih nas je očuvanje i jačanje jedne nam jedine domovine: Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Bonn: Bosanci protestovali, u BiH se ne smiju ponoviti devedesete

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment